tiistai 16. helmikuuta 2016

Porrastreeniä Puijolla

Porrastreenit on kyllä ihan mahtava treenimuoto juoksijoille. Juoksijoitahan kehotetaan myös voimaharjoittelun pariin. Harva juoksija kuitenkaan viihtyy kovin paljoa punttisalilla, vaikka lihaskuntoharjoitukset olisivat erittäin tärkeitä myös juoksijoille, jotta saa lisää potkua lihaksiin. Hyvät ja vahvat lihakset auttavat välttämään myös vammoja, joten siksi lihasvoiman kehittämiseenkin on syytä kiinnittää huomiota. Juoksijoiden on hyvä kehittää myös tasapainoa, koordinaatiokykyä ja keskivartalon hallintaa, sekä juoksijoille suositaan myös yhdella jalalla tehtäviä harjoitteita, jotka olisivat mahdollisimman paljon lajinomaisia. Siispä jo sanomattakin on selvää, että portaissa treenaaminen on erittäin hyvä vaihtoehto juoksijoille, koska porrastreeni kehittää kaikkia näitä osa-alueita, ja on vielä ihan huippu kivaa!! Ja voi toteuttaa ulkona - mahtavaa!
 
Let's Go Girls!


Lauantaina vein tytöt ihastelemaan kaunista Puijon maisemaa. Ensin käveltiin Puijon poluilla ihastellen kaunista satumaista, lumista metsää ja piipahdettiin vielä Puijon tornissakin ihastelemassa kauniita maisemia. Sen verran oltiin jo treenimielellä Puijon torniin mentäessä, ettei käytetty hissiä vaan lämmittelyksi kivuttiin portaita pitkin ylös asti. Maisemien ihailujen jälkeen vaihdoimme kevyempää vaatetta ylle ja siirryimme Puijon portaisiin. 
 
 
 

Tällaisissa ryhmäliikkumisissa meikäläisestä paljastuu hivenen säbäaikojen valmentajaa, joka mielellään keksii kaikkia treenejä yhdessä toteutettavaksi, ja vitsit että olikin kivaa pinkoa portaita porukalla. Useasti näkee, että porrastreeni koostuu "vain" juoksusta taikka kävelystä ylös ja alas, vaikkakin portaat tarjoavat vaikka mitä mahdollisuuksia. Portaissa voi edetä erilaisin tavoin, esimerkiksi askelkyykyllä, sivukyykyllä, tasahypyin, yhdellä jalalla hyppimällä, astumalla joka toiselle tai kolmannelle askelmalle, tikittää spurttina vauhdikkaasti ylös, tai mitä vaan ikinä keksiikään. Välillä myös tehtiin punnerruksia, ensin askel ylös jonka jälkeen punnerrus portaita vasten. Eli todellakin loistava ja monipuolinen treenimuoto.

Puijon portaissa on se hyvä puoli, että välillä on ns. tasanteita, jotka rajaavat porrasvälejä. Näin ollen voi tehdä esimerkiksi yhden porrasvälin askelkyykyillä, toisen porrasvälin spurtilla astumalla joka askelmalle, ja kolmannen esimerkiksi vaikka astumalla portaalle ja menemällä sen jälkeen syväkyykkyyn. Puijon portaita on yhteensä 277 porrasta. Tarkistin luvun jonkun kesän instagram-kuvastani, jossa olin laskenut portaiden määrän. Nyt en vaan muista olinko mennyt ihan ylös asti tuolloin, kun olin laskenut nuo portaat. Puijolla portaat on ns. kahdessa osassa, josta muutamat viimeisimmät ovat pienen hiekkapätkän päässä ja ne ovat askelmaltaan leveämpiä, mutta myös huomattavasti vähemmän. Veikkaisin siis, että meidän porrasmäärä oli ainakin 200 porrasta. Yhteensä teimme viisi kierrosta, josta ensimmäinen edettiin erilaisin menetelmin, kaksi seuraavaa kierrosta mentiin niin nopeasti ylös ja alas kuin päästiin, ja loput kaksi kierrosta etenimme erilaisilla hypyillä ja kyykyillä. Vielä lopuksi houkuttelin Hannan mukaani Puijon laskettelurinteen puolelle, joka kivuttiin treenin päätteeksi vielä ylös. Ah ihanaa hapotusta!


Porukassa treenaaminen on kyllä hurjan hauskaa, ja aika (ja portaat) hujahtaa huomaamatta.. ;) Tosin oltiin kyllä parin tunnin ulkoilun, ja tämän tunnin porras-ja mäkitreenin jälkeen ihan valmista kauraa siirtymään päivän rentoiluosuuteen. 
Ensin illalliselle..
..jonka jälkeen paljuiluun tähtitaivaan alle. Kyllä nimittäin Kuopio tarjosi tytöille parastaan. Aamupäivästä tuli räntää niskaan lentokentällä, mutta Puijolla pilkahteli jo aurinko ja ilta selkiintyi niin, että taivas repesi ja saimme rentoutua paljussa, kirkkaan tähtitaivaan alla, ihastellen kuun loistetta ja tähtisumua. ;)
 
Onkos porrastreenaaminen tuttua juttua, vaiko saitko kenties jotakin uusia ideoita tästä postauksesta? Kättä pystyyn myös, kuinka moni on käynyt Puijolla?:) Treenaatko usein yksin vaiko porukalla?

20 kommenttia:

 1. Kyllä Puijolla on tullut käytyä, mutta lähinnä vaan maisemia ihaillen ja syömässä... Ja kerran eräissä polttareissa suorittamassa "hurja surmanhyppy" hyppyritornista Kuopion Seikkailukeskuksen järjestämänä. Se oli kyllä sopivasti adrenaliinia nostattava kokemus :) Urheilu Puijolla on osaltani jäänyt vähäiseksi, koska en kanta-Kuopiossa asu. Mutta varsin hapottavalta kuulostaa juosta nuo portaat ja kivat treeni-ideat sulla noille portaille!

  Oma liikuntani tapahtuu pääasiassa yksilösuorittamisena, mutta tykkäisin kyllä liikkua myös hyvässä porukassa! Porukalla liikkuessa saisi tarpeen tullen tsemppiä muilta ja lenkille olisi pakko lähteä kun on luvannut ;) Täällä syrjässä elellessä ei vaan lenkkikavereita paljoa ole tarjolla, mutta onneksi koirat ovat aina lähdössä innoissaan lenkille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puijo tarjoaa kyllä monenlaista elämystä, voi urheilla, ihailla luontoa, tehdä jotakin noin extremee(kuten te ja vaikka nauttia kulinarisisista elämyksistä Puijon tornissa. Ihanaa aluetta kaikkinensa. Kannattaa lähteä joskus varta vastenkin urheilemaankin. :)

   Porukassa liikkumisessa on kyllä juurikin puolensa, saa tsemppiä ja aika kuluu usein porukalla huomaamatta. Toisaalta yksin liikkuessa ei ole lainkaan riippuvainen toisten aikatauluista. Puolensa kussakin. :) Koirat on tosiaan mahtavaa lenkkiseuraa, mutta jos joskus tulet Kuopion suuntaan, niin lähdetään yhdessä lenkille. Mikäli ymmärsin oikein, ettet kuitenkaan todella kaukana Kuopiosta kuitenkaan asu?

   Poista
  2. No sepäs ois vallan mukavaa :) Saattaapi olla vaan että en sinun juoksuvauhdissa pysy mukana, kun omat juoksut on ollu viime aikoina tosi vähäisiä. Välillä meinaa polvi reistailla juostessa :/ Kävelylenkillä sen sijaan pysyn perässä ;)

   Juu, en asu kaukana Kuopiosta... tai siis asunhan minä Kuopiossa, tää ei vaan tunnu siltä. Ihania kuntaliitoksia... Puijon torni näkyy etäisesti rannasta, mutta teitä myöten keskustaan tulee n. 45km. Nilsiässä täysin maaseudulla olen siis :)

   Poista
  3. Yhdessä juostessa juostaan aina molemmille sopivaa vauhtia, eli taatusti pysyt mukana! Mutta kävelylenkitkin on tosi hyvät, etenkin jos polvi reistailee. Tervetuloa Kuopiolaiseksi!:) Nilsiä ja (tahko) on meille kova juttu!!:)

   Poista
  4. Kiitos :) Joo, Tahko on oikeesti kova juttu!! Jos joskus kaipaat laskuseuraa Tahkonrinteille niin täältä löytyy yksi innokas joka on aina valmis :)

   Poista
  5. Pidän mielessä, jos uskaltaudun joku kerta vielä rinteeseen! Laitahan spostia, jos olet tulossa puolestaan Kuopion suuntaan, niin käydään lenkillä:)

   Poista
 2. Hep!

  Olen kotoisin Kuopijjon kuppeesta ja Puijjon portaat ovat tulleet tutuiksi, nuorempana juuri juoksutreeneissä. =) Täytyisi vaikka ensi kesänä sopia jonkun kanssa treenitreffit Puijon portaisiin. =)Portaat on kyllä supermonipuolinen treeniympäristö. Niitä voi juosta sarjoina, pieninä pätkinä, ylhäältä alas, hyppiä, loikkia ja koordinaatioliikkeisiin saa yhdistettyä voimaa poirtaissa. Tykkään porrastreeneistä. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voe mahoton, Kuopijon oma likkako se siellä. :) Mutta jepjep, portaissa näkee kyllä vaikka ketä urheiluporukoita, ja eipä ihme kun tarjoaa niin hyvät treenimahdollisuudet. Porrastreeni on kyllä tosiaan kivaa, ja pystyy tekemään tosi hyviä intervallitreeniäkin, jolloin menee välillä sinne epämukavuusalueen puolelle. Tykkään kans! Ja jos olet Kuopion suuntaan kesällä tulossa, niin mä oon valmis ainakin lähtemään treenitreffeille Puijolle!!:)

   Poista
  2. No ei ihan Kuopion, mutta melkein.. Naapurista eli Siilinjärveltä olen kotoisin. Siellä Savossa sitten vierailaan muutaman kerran vuodessa. Talvisin kutsuu Tahko ja kesäisin mahtava Kuopion seutu. Ensi kesällä haluaisin piipahtaa taas pitkästä aikaa Kuopion viinijuhlilla tuttuja tapaamassa. Siellä näyttää olevan ainakin Cheek ja Vesala, joiden keikoille haluaisin ainakin päästä. =)Siihen sitten yhdistämään treenitrefiit Puijon portaisiin? Tuleeko muita mukaan? =)

   Poista
  3. Kuopion kuppeesta siis:) Joooo kesällä porukalla puijon portaisiin, eiköhän me saada muitakin mukkaan!:)

   Poista
 3. Hep! Kerran olen käynyt. :) Pitää ehdottomasti ottaa joskus uusiksi!

  VastaaPoista
 4. Portaissa pystyy kyllä kehitellä monipuolisia ja kivoja treenejä! :) Te ainakin keksitte vaikka mitä hauskaa. Pitääkin itse taas mennä vetämään oikein kunnon porrastreeni pitkästä aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Portaat on pop! Ja meillä oli kyllä superhauskaa. Voi sitä naurun määrää hikoilun ohessa. :)

   Poista
 5. Haha, tähtipölyä :D <3 mun mielestä oli avartava treeni sikäli, että tajusin miten monipuolisesti voi portaissa treenata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihih todellista tähtipölyä. ;) Hyvä että sait uusia treenivinkkejä:) Portaat on tosiaan monipuoliset.

   Poista
 6. Näyttää niin mahtavalta treenit sekä koko päivä!! :) <3 Porrastreenejä ei hirveästi ole tullut tehtyä. Puijolla olen käynyt kerran! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä mahtava päivä! Vien sut sitten Puijolle, kun tuutte tänne päin. Puijolla on mahtavat lenkkeilymaastot ja lenkin voi päättää sitten mukavaan hapotukseen portaissa tai laskettelurinteessä. ;)

   Poista
 7. Lisää melkein kuopiolaisia :) Äitini on ehta kuopiolainen ja Puijo tuttu lapsuusvuosilta. Silloin en tosin ymmärränyt porrasjuoksun päälle.

  Mulla on tapana juosta peruslenkin päätteeksi Tuomiokirkon portaat ylös. Päiväsaikaan pääsee ikuistetuksi usean turistin muistikortille, yöjuoksuilla yllätän ylhäällä pusuttelijat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nih, savolaista verta siis sielläkin ;) Haha, Tuomiokirkon portaissa näkee taatusti kaikenlaista kansaa, turistiseuruetta ja ties vaikka juhlaväkeäkin:)

   Poista