Hyvinvoinnin palaset

Marraskuun ensimmäinen. Istun rantatuolissa, aurinko kutittaa poskipäitä ja tuuli tuivertaa hiuksissa. Suorastaan epätodellinen olo tästä valon määrästä. Aurinko todellakin paistaa myös tänä vuodenaikana. Suomessa syksy tuo mukanaan kolean ilman ja pimeyden. Alkuun värikirjon, jonka jälkeen riisutut puut. Kuin kuvastaakseen pysähtymisen hetkeä. 

Minulle tämä syksy oli poikkeuksellisen raskas. Mitään isoa elämän draamaa ei ole käynnissä ja kaikki asiat isossa kuvassa on oikein hyvin. Siltikin mielen päälle oli kuin huomaamatta kasaantunut murhetta, jota tahtomattaankin alkoi kantaa mukanaan. Olo ei ollut levollinen, enkä huokunut normaalia positiivisuutta. Jouduin pohtimaan, miksi tunnen näin vaikka kaikki oikeasti on oikein hyvin. Olen myönteinen ihminen ja haluan nähdä asioissa positiiviset puolet. Tunnistan, että kuormitun ehkä toisia voimakkaammin negatiivissävytteisessä ilmapiirissä. Ymmärsin, että iso osa tästä kuormituksesta on tullut työelämästä. 

Olen aina ollut analysoija ja pohtinut elämää. Tehnyt oman elämän "välitsekkauksia" ja muodostanut ymmärrystä oman elämän sen hetkisistä "palikoista", ja käytettävistä olevista voimavaroista. Miten tärkeää onkaan tarkastella omaa hyvinvointia ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Ei edes kannata tuudittautua vain ajatuksen "kyllä tämä tästä". Ikäänkuin olisimme kuin kone, joka puskuttaa eteenpäin tasaisella vauhdilla riippumatta ympärillä olevista olosuhteista. Elämän tilanteet ja arjen kuormitukset on erilaisia, ja niitäkin täytyy tarkastella osana isoa kokonaisuutta. 

Näissä hetkissä, kun mieli on kuormittunut, aloitan usein pohtimaan sitä, mitä kaikkea on nyt meneillään, ja millainen edeltävä vuosi on ollut. Pohdin perusteemoja: Työ, opiskelu, kotiaskareet, harrastukset, ihmissuhteet jne. Sen lisäksi pohdin omaa arvomaailmaa, itsetuntemusta ja muuta syvällisempää. 

Mietin keinoja, millä saisin mielen kuormaa keveämmäksi. Ajattelen niin, että usein nämä tilanteet vaativat muutoksia. Harvoin mitään suurempaa, vaan pieniä muutoksia. Ehkä liikunnan lisäämistä tai sen vähentämistä. Enemmän sosiaalisuutta tai yksin oloa. Pidempiä yöunia (harvoin väheneviä). Kenties arjen uutta aikataulutusta. Kenties reissua tai maiseman vaihtoa, jotta saa etäisyyttä arkeen. 

Minä tunnistan, miten tärkeään saumaan tulikaan tämä loma. Etäisyys. Aika omille ajatuksille ja irtaantuminen niin töistä kuin opiskeluista. Tein myös ratkaisun, että alkuvuonna teen jonkin aikaa 80%työaikaa, jotta jää aikaa opinnoille, ja erityisesti myös niin harrastuksiin kuin kotoiluunkin. Tein myös paljon töitä ajatuksissa, omien arvojen mukaisissa valinnoissa ja siinä, miten esimerkiksi määritän itseäni. 

Haluan näillä omilla ajatuksillani kuvata sitä, miten tärkeää on kuunnella itseään. Pysähtyä aika ajoin. Tehdä välitsekkauksia. Asettaa asioita oikeisiin mittasuhteisiin, ja miettiä mikä on oikeasti tärkeää. Ettei vain puserreta eteenpäin ilman uskallusta pysähtyä. Elämä on matka, erinaisine vaiheineen. Ehkä olen päätynytkin harrastamaan kestävyyslajeja, joissa vaaditaan myös henkiseltä puolelta paljon. Se opettaa, miten suhtaudun olosuhteisiin ja miten käyttäydyn vaikeissa tilanteissa. Se  auttaa keskittymään tähän hetkeen ja antaa ymmärrystä, että on turha kuluttaa energiaansa asioihin, joihin ei voi vaikuttaa. Parempi keskittyä niihin, joihin voi.
Ihana tänä elämän oppikoulu. Ehkä jonain päivänä taas askeleen pidemmällä. Mutta kuitenkin nyt, elän tässä hetkessä ja köllähdän rantaviltille mieheni viereen. Mietin asioita joista olen kovin kiitollinen. Nautin lämmöstä ja tästä hetkestä. Kerään aurinkoa mukaani ja  uskon, tämän reissun jälkeen olen jo valmis kaamokseen. 

Suomessa on kuulema tullut jo lumipeite - valoksi pimeyteen. 

Ihanaa viikonloppua kaikille! 


Kommentit

 1. Voi kuinka tuo valo näyttää kauniilta – terveisiä pimeästä ja lumisesta koti-Suomesta. Hyvää varmasti tekee kerätä valoa ja pysähtyä hetkeksi.
  Rentouttavaa reissua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teki kyllä todella hyvää, nyt virkistyneenä takaisin Suomessa ja ihan innoissani tästä lumisesta maisemasta. :)

   Poista
 2. Tunnistan kyllä fiilikset. Olen tehnyt todella paljon töitä ja arki on ollut kuormittavaa. En ole saanut tehtyä harrastusten tai kodin osalta niitä asioita, joita olisin halunnut. Huomaan olevani todella uupunut, pääasiassa töistä johtuen. Päätin myös itse alkaa tekemään 80% työaikaa ja valitsin muutenkin vähän eri tien, kuin mitä olin aiemmin suunnitellut. Mutta tämä tuntuu hyvälle. Tervetuloa vapaat viikonloput!

  Minna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että olet myös tehnyt ratkaisuja hyvinvoinnin eteen! Oma hyvinvointi on niin tärkeää, ja itseään pitää kuunnella. Joskus onkin hyvä pysähtyä myös miettimään, onko se suunta oikea, mihin on kulkemassa. Vapaat viikonloput on ihania <3 Levollista loppuvuotta!

   Poista

Lähetä kommentti