Kevätkuhina - suomiretkeilyä

Kaveri kertoi, että hänelle iskee keväisin aina mahdoton vimma etsiä uutta asuntoa. Hän käyttää aikaansa haaveiluun ja erilaisten vaihtoehtojen selailuun. Tätä vimmaa kutsutaan kevätkuhinaksi. Samanmoinen hullutus on iskenyt tännekin. Tosin minun kohdallani kyse ei ole suinkaan asunnon etsimisestä, vaikka sellainenkin joskus ajatuksissa pyöriikin. Tässä kevätkuhinassa on kyse kaikenlaisista liikunnallisista hullutuksista, retkeilyistä, vaelluksista ja matkusteluista.

Vaikka vielä pakkanen paukkuu ennätyslukemissa ja puut ovat kauniissa lumikuurassa, puhun jo keväästä.  Olemme voiton puolella sen suhteen, että päivä alkaa pitenemään ja aurinko alkaa näyttäytyä yhä enemmän ja enemmän. Ja onneksi niin. Koska juuri tämä aika on avannut silmät taas näkemään, miten kaunista onkaan. Pitkä ja pimeä kaamosaika on selätetty, vuosi on vaihtunut ja saamme monessa suhteessa aloittaa puhtaalta pöydältä. Mikäs sen mahtavampaa. 

Vuodenvaihteessa tehdään usein lupauksia tai mietitään unelmia. Minun yhtenä unelmana tälle vuodelle on koluta Suomen kauniita luontokohteita ja ihastella tätä taivaallisen kaunista luontoa. Haaveilen toki myös ulkomaista, mutta ulkomaanreissujen toteutumista odotellessa voi retkeillä Suomessa ja etsiä aktiviteettimahdollisuuksia vaikkapa ihan lähipitäjistä.

Nyt tässä kevätkuhinassa olenkin selaillut läpi jo lukuisia eri kansallispuistoja ja vinkkejä talviajan retkeilyyn. Olisipa mahtavaa nukkua keskellä talvea myös jossain autiotuvassa. Ainakin ajatuksena se on mahtava, mitä se todellisuus lienee.

Tätä vuotta on eletty viikko ja olen ehtinyt jo toteuttaa pientä unelmaani seikkailla kauniissa Suomen maassa. Viime viikonloppuna starttasin auton nokan kohti pohjoista ja ajelin kaameassa loskassa ja lumisateessa Pohjois-Pohjanmaalle, ystävän tykö Pudasjärvelle. Keskelle suota kuulema. ;) Pudasjärven keskustasta noin 50 kilometrin päässä on Iso-Syötteen tunturialue, joka tarjoaa monenlaista  mahdollisuutta niin kesä- kuin talviaktiviteetteihinkin. Itse olen aikanaan opetellut Syötteellä lumilautailemaan, mutta tällä erää jätettiin lumilaudat kotiin ja vuokrattiin luontokeskuksesta lumikengät ja lähdettiin kipuamaan Syötteen huipulle. Mahto meillä olla kivaa!
Vuokrasimme lumikengät syötteen luontokeskuksesta, jonka pihasta lähtee myös lumikenkäreittejä ja hiihtolatuja. Luontokeskuksesta voi kysellä myös vinkkejä reitteihin ja nautiskella lounas-ja kahvipöydän antimista.

Tällä kertaa jätettiin kartat kuitenkin ostamatta ja lähdettiin tarpomaan lumikengillä kohti huippua. Lumikengissä oli ns. nousukarvat, jotka helpottivat jyrkissä kohdissa tarpomista. Tasaisella maastollahan lumikengillä on hitusen hassua kävellä, mutta tuolla hangessa ja rinteessa tarpoessa oivat pelit, jotka mahdollistaa huipulle nousun! Vieressähän menisi toki hiihtohissikin, mutta eipä kai kukaan sellaista käytä. ;) Huvittavaahan se tosin oli, että toiset tuli lumilaudalla offareilla alas ja me kivuttiin lumikengillä ylös. Huvinsa kullakin.


Mutta olipahan mainiot maisemat syötteen huipulta. Pakkanen oli napakka ja tuuli huipulla jo hyytävä. Kyllä sielu lepää katsellessa tätä Luojan luomaa kauneutta. Tähän aikaanhan päivä on Pudiksella varsin lyhyt, olikos reippaat kolme tuntia, joten me ennätimme sopivasti huipulle ihastelemaan auringon laskua. Tuommoisen huipun saavuttamiseen ei sentään koko päivää tarvitse varata vaan parin tunnin reissulla pääsee edes taas. Riippuu toki, minkälaisen reitin valitsee. Jyrkät kohdat oli hitusen haastavia, mutta nelinkontin niistä selvittiin. :) Huipulta oli hauska tulla myös alas, kun meno oli keveää. Lumikenkäilyn jälkeen olikin mukava mennä lämpimään luontokeskukseen syömään ja keräämään energiaa seuraavaa päivän aktiviteettia varten. Siitä myöhemmin sitten lisää:)
 Huippua huiputusvuotta kaikille! Nautitaanhan suomiretkistä tänä vuonna oikein erityisen paljon! 

Mitkä on sinun parhaat kansallispuistokokemukset? Onko kukaan nukkunut talvella taivasalla taikka autiotuvassa?

Kommentit

 1. Satu huiputtaa meitä.. ei voi olla noin kaunis talvimaisema! ;) No ei kai, huippu huiputus lumikengillä!! Naurattaa aina tämä huiputus-sana! ;)

  Mäkin haluan kokea Suomi-luontoa enemmän. Me ei lähdetä kesälomalla varmaan mihinkään reissuun ulkomaille, niin voi tutustua maisemiin pyörällä/vaeltamalla/juoksemalla (esim. Hetta-Pallas :D). Suunnitteilla on kaikkea kivaa, mutta täytynee odotella kevättä enemmän.. täällä Etelässä ei oikein nämä kelit riitä hienoihin talviaktiviteetteihin. Esim. lumikenkäily tai retkiluistelu eikä oikein hiihtokaan taida onnata. Yhyy. :/ Mutta sen sijaan onneksi polut on avoinna :D

  Olis kyllä jännittävää nukkua pakkasella autiotuvassa. Hyrrrr. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, toi on photoshopattu. No ei vainee - Ihan huikee keli sattui kyllä meille!:) Mahtavat oli maisemat ja niitä kuvia katsellessa riittää iloa pitkälle. :)

   Jeejee, Suomi on kyllä niin kaunis ja mahdollisuuksia täynnä. Joten ei todella tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan kokeakseen kaikkea ihanaa. Hetta-Pallas suunta on itsellänkin haaveena, tosin taidan sen vielä tänä vuonna patikoida. Ehkä joskus juosten sitten, kunhan saa kuulla eka teiät kokemukset. ;)

   On kyllä sääli, ettei etelässä ole lunta. jotta pääsisi talviurheilun pariin. Mutta toisaalta - pysyypä tatsi polkujuoksuun:) Ja mä luulen, että tuo nukkuminen autiotuvassa kyllä vielä toteutuu. Mutta epäilenpä, että siellä kylmissään ollessa miettii että olipa taas huikee idis. Mutta pitäähän se kokea, haha :P

   Poista
 2. Upeita kuvia! :) Vai että kevätkuhina.. hauska! Mä haluaisin kans matkustella Suomessa, heräsin joskus vuosi sitten siihen että täällä kotimaassa on mitä kauniimpia paikkoja! Haluaisin ehdottomasti Lappiin, kunnon talvella ja ruskan aikaan. Sit tässä lähellä on Helvetinkolu (tmv) ja sinne aattelin kun Kukkis vähän kasvaa :) Koska on lähellä ja sitä on kehuttu paljon ! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko sielläkin jonkinlaista kevätkuhinaa?:) Joo'o - Suomi on kyllä niin mahottoman kaunis maa ja vielä niin paljon nähtävää, että kyllähän täällä kelpaa reissailla. Eri vuodenajat tuovat myös oman vivahteensa tähän meidän rakkaaseen suomen maahan:) Ja tosiaan, läheltäkin voi löytää vaikka mitä. Joten nyt vaan lähipitäjiä koluamaan:)

   Poista
 3. No todellakin Satu! Kuvat näyttävät melkein epätodellisilta! Ollut varmasti todella hauska ja elämysrikas retki. Mä olen ollut Iso-Syötteellä laskettelemassa nuorempana, mutta asuin silloin vielä pohjoisessa enkä todellakaan tajunnut mitä erityisen hienoa on lumessa ja pakkasessa :D Niin ne ajat muuttuu ja ihminen alkaa havannoida ympäristöään eri tavalla. Sun luontohaaveet tulevalle vuodelle kuulostaa tosi kivalta. Mukavaa lueskella ja seurata matkaasi, kun samalla saa myös itse ideoita ja vinkkejä minne voisi mennä samoilemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä tosiaan huippu reissu - hauska ja elämyksellinen. Näinhän se on, että ihminen alkaa havannoida ympäristöään eri tavalla ajan kuluessa. Metsässä puuhailu on lapsesta asti ollut kyllä tuttua puuhaa, mutta nyt vasta ymmärtää kuinka onnekas onkaan saanut olla kasvaessaan kaiken virikkeiden keskellä, mitä on luonto tarjonnut. Parasta on myös, että sama elämyksellinen seikkailu voi jatkua näin aikuisenakin!:)

   Poista
 4. Oho, hienoa huiputusta :)

  Autiotuvissa on todella isoja eroja, joissain pärjää hyvin talvella kipakassakin pakkasessa ja kun tulisija on lämmin voi nukkua ihan samoissa vaatteissa kuin kotisängyssäkin. Jotkut tuvat eivät meinaa pysyä lämpimänä edes plussakeleissä ja koko yö pitää valvoa kipinävahdissa.

  Jos joskus matkustelet täällä Satakunnassa päin niin voin vinkata hyvin vaikuttavasta luontokohteesta, luonnonsuojelualueesta joka on kaavaankin merkitty hiljaisuuden vyöhyke. Iso järvi joka kierretään noin 30 kilometrin retkeilyreittiä pitkin. Reitillä on 4 yöpymiseen tarkoitettua autiotupaa, yli kymmenen laavua ja nuotiopaikkaa ja mahdollisuus veneillä saarissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä Mika! Pitänee tutustua autiotupiin, jotta osaa varautua oikealla varustuksella. Satakunta onkin täysin vierasta aluetta, joten tämän vuoden suomiretkeily voisi suuntautua myös sinne päin. Erityisesti mainitsemasi luontokohde kuulostaa erittäin houkuttelevalta!

   Poista

Lähetä kommentti