Pari vaietumpaa juttua juoksusta + tsemppitoivotuksia

Juoksijoita näkyy yhä enemmän katukuvassa, ja se on ihan selkeä kevään merkki! Asfaltti alkaa pilkottaa lumipeitteen alta ( jopa täälläkin ) ja sulat tiet kutsuvat kokemaan pitävän juoksuaskeleen riemun! :) Nythän mennään jo kovaa vauhtia huhtikuuta, eikä kauaakaan kun starttaa ensimmäiset juoksutapahtumat. Ja pian on myös HCR*, Suomen suurin puolimaraton ja todellinen juoksukauden käynnistäjä! Kivaa, että tänä vuonna olen myös minä mukana!
 
 
 
Juoksuharrastukseen liittyy kuitenkin monenlaisia ehkä vähemmän puhuttuja asioita, jotka kuitenkin monia aloittelevia juoksijoita mietityttää. Ainakin minua silloin, aloittelijana. Siksipä ajattelin kirjoittaa omia kokemuksiani niistä vähän vaietuimmista jutuista..
 
Ja siksipä menenkin ihan heti suoraan vessajuttuihin.  
Minulla on herkkä vatsa ja siksi olen joutunut olemaan hyvin tarkka siitä, mitä syön ennen pitkiä juoksulenkkejä. Olen nimittäin mooonella lenkillä joutunut painumaan puskaan, kun maha on mennyt sekaisin. Kisoissa tätä ei ole käynyt onneksi kertaakaan. Miltei jokaiseen lenkillä sattuneeseen puskareissuun  on syynä ollut se, etten ole pitänyt riittävää taukoa syömisen ja juoksemaan lähtemiseen välillä tai olen syönyt jotain epäsopivaa ennen juoksua. Olen ollut siis kisoissa aika tarkka siitä, että syön takuulla tuttua ja turvallista kaurapuuroa, hedelmiä, hilloa ja kananmunia. Ylimääräistä stressiä on aiheuttanut hotelliaamiaiset, joissa ei tarjoiltukaan kaurapuuroa. Kerran sain pyydettynä mikropuuroa ja Kuusamossa taisin uskaltaa kokeilla tattaripuuroa. Onneksi tattaripuuro ei aiheuttanut karhunkierroksella vatsanväänteitä. Olin vähän ihmeissäni kyllä, että eikö teillä todella ole hotellissa kaurahiutaleita. Jatkossa kannan ehkä varmuuden vuoksi mukana ;)  Mutta lohdutukseksi kuitenkin kaikille reitillä on kyllä vessoja, bajamajoja joissa voi käydä tarpeilla, mikäli sellainen hätä yllättää. Olen myös psyykannut itseäni, että sille nyt ei mitään mahda jos näin käy.. ja pitää vain mennä. :) Kannattaa kuitenkin kisaa edeltävänä ja kisapäivänä suosia tuttuja ruokia, ja tehdä asioita normaaliin tapaan. Näin minä olen ainakin välttynyt herkkävatsaisena ylimääräisiltä vessakäynneiltä. Tämän lisäksi juoksun aikana käytettävät geelit / urheilujuomat on syytä testata etukäteen, koska ne voi aiheuttaa mahavaivoja. Itsehän en taida enää oikein geelejä pysty edes käyttämään, mutta onneksi energiaa saa kyllä muistakin. 
 
HCR:n startin aikataulu asettaa minulle syömisen suhteen vähän haasteen, kun en uskalla syödä tavallista lounasta ennen juoksua.. Mutta olen miettinyt sen siten, että aamupala herätessä ja klo 11:n aikaan lounaaksi se perus puurosetti, jonka syön aina ennen pitkiä juoksuja. Sitten urheilujuomaa ja banaania ennen starttia. Luulisin siten selviäväni :) Ajattelin kuitenkin, että testailen tässä huhtikuussa myös tuota iltapäivän pitkää juoksua, jotta vähän näen miten kroppa käynnistyy. Paras juoksuaika minulle on usein aamupäivä.


Juoksu ei ole aiheuttanut minulle harmaita hiuksia, mutta mustia kynsiä, varsinkin silloin kun en vielä ostanut riittävän isoa lenkkaria. Nyt olen ymmärtänyt sen, että jalka turpoaa pitkillä lenkeillä oikeasti ja varpaille on syytä jättää hyvin tilaa. Muuten kynnet joutuu koville ja kynnenalle voi tulla ihan rakkuloitakin, mutta eipä se haittaa. Kyllä ne ajan kanssa parantuu ja uusia kynsiä tulee tilalle:) Juoksijan (tai ainakaan minun) varpaat ei ole pitkien juoksujen jälkeen kovin kaunista katseltavaa..  Nykyisin kuitenkin olen viisaampi ja pyrin välttämään kivuliaiammat juoksuaskeleet riittävän isolla lenkkarilla, ja sillä etten sido liian tiukasti kengännauhoja kiinni. Nämäkin kannattaa toki kokeilla itse etukäteen. Lenkkari ei tietenkään saa "hölskyä" jalassa, vaan pitää tuntua varmalta. 
 
Polkujuoksun jälkeen etenkin jalat on koetuksella: suossa juostu, kirjaimellisesti. ;)
 
Nämä jutut nyt tuli mieleen ehkä niistä vähän enemmän vaietuimmista jutuista.. ja lopuksi voisinkin toivottaa vaan kaikille oikein mahtavaa juoksukevättä ja iloista valmistautumista juoksukevään yhteen kohokohtaan! :) 

Iloitkaa auringosta!
 
Tehkää töitä tavoitteenne eteen. Puskekaa läpi vaikeitten aikojen!
 

Luottakaa itseenne!
 
Tsempatkaa toisianne!
 
Olkaa kiitollisia terveydestä ja iloitkaa siitä, miten pitkän matkan olette jo tulleet!
 
 ..ja ennen kaikkea nauttikaa matkan teosta, pitäkää hymy huulilla ja iloitkaa tästä juoksuhuumasta! :)
 

Reilu viisi viikkoa vielä HCR:n.
Vielä on hyvin aikaa kasvattaa peruskestävyyttä pitkillä lenkeillä ja vähän testailla vauhdin hurmaa lyhyemmillä. :) Huhtikuu on minulle ollut usein ihan parhaita juoksukuukausia syyskuukausien lisäksi, joten eiköhän nautita keväästä yhdessä! Täällä on flunssa kääntynyt voiton puolelle, joten tällä viikolla pääsee taas juoksentelemaankin. Jee!! :) 
 
Ihanaa viikon jatkoa ja riemullista juoksukevättä! 
(Postauksen kuvat on muuten sieltä täältä Suomesta ja maailmalta. Niin ihania muistoja ja toteutuneita unelmia.)
 
 *HCR-osallistuminen saatu blogiyhteistyön kautta
 
Onkos muita vatsavaivaisia lukijoita siellä? Tai tuleeko teillä mieleen jotain vaietumpia aiheita/ kysymyksiä, joista olisi syytä puhua? Mitä kuuluu muuten kevääseen?

Kommentit

  1. Hmmm... En sanoisi että ovat kovinkaan vaiettuja asioita.. Näistähän voi lukea yhdestä jos toisesta juoksublogista tai artikkelista, jonka aiheena on valmistautuminen maratonille. Mutta tottahan toki hyvä aihe ottaa säännöllisesti esiin.

    Ihana kuvasarja! Tsemppiä puolikkaan treeneihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, että maratonvalmistautumiseen liittyvissä artikkeleissa näistä aiheista puhutaankin. Kovin usein en itse ole törmännyt aiheisiin blogeissa ja siksi ajattelin nostaa näitä esiin. Itse en ole tainnut aikaisemmin täällä kertoa omista puskareissusta, joten nyt oli sen aika :D

      Ja vitsit miten kiva oli koota tuota kuvakollaasia ja muistella iiihania muistoja. :) Kiitos tsempeistä ja samoin sinne tsemppiä maratontreeneihin!:)

      Poista
  2. Ihana tsemppisarja! :)

    Täällä on kans toinen vatsaoireilija.. Tunnustan pitäväni pitkiksillä vessapaperia mukana varmuuden vuoksi. Ruokailut pitää suunnitella tosi tarkkaan ja tiedän jo jonkinlaisella kokemksella että mitä vatsa kestää ja kuinka ajoissa pitää syödä ennen lenkkiä ja kisaa. Kaurapuuro ja vaalea leipä on luottokamaa. :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih kiitos:)

      Jep, minäkään en ikinä lähde ilman vessapaperia lenkeille. Samoin minä jo tiedän, mitä vatsani sietää ennen juoksuja. Toki nyt tässä keväällä olen pikkaisen kokeillut myös toisenlaisia aterioita ennen juoksua.. kun aikaisemmin se kaurapuuro oli ihan pakko.. Mutta kisoissa ajattelin pysytellä tutussa ja turvallisessa. :) Ihan mielenkiinnosta, montako tuntia sinun täytyy odotella aterian jälkeen juoksuun lähtemistä? Minulla se on kaurapuuroaterian jälkeen kaksi tuntia ja kunnon ruuasta ainakin neljä.

      Poista
    2. Ihan samat ajat on mulla. Ehdottomasti vähintään kolme tuntia kunnon ruuasta ja jos meinaa yhtään lujempaa mennä niin neljä. Kaurapuuroa ja höttöleipää jos syö niin se kaksi tuntia riittää. :) Kovin paljon jos odottaa kauemmin alkaa energiat loppua eli sekin pitää ottaa huomioon.

      Poista
  3. Hyviä huomioita Satu :) Mä olen huomannut että mulla ei oo ongelmia, jos pääsen juoksemaan aamulla. Perusrutiinit vessakäynteineen ja puuroineen takaa sen. Ongelmat tulee yleensä jos juoksen pitkää tai kovempaa lenkkiä töiden jälkeen, kun maha on ihan kierroksilla... Mut sitä voi toki helpottaa hyvillä syömisillä. Ja aina täytyy varautua wc-paperilla ;) Hahah. Polkulenkeillä kaikki on helpompaa hehe! GU geelit sopii muuten hyvin herkkämahoille, ja ovat oikeasti hyvän makuisia! Suositus! Toki muut eväät on terveellisempiä mutta geelit helppoja :) Kivaa juoksukevättä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeps, vatsavaivat on varmaan varsin monille kovin yleisiä. :) Ja sama homma, ettei mitään ongelmaa jos aamulla liikkeelle. No sanopa muuta, polkulenkit on parasta kun vessa löytyy joka puun takaa. Haha :D Hei pitää kyllä testata tota GU-merkkiä. Onhan ne geelit käteviä ja kevyitä kantaa.
      Sinne myös ihastuttavaa ja elämyksellistä hanimuunia sekä keveitä askelia polkujuoksutapahtumaan maailman toiselle puolen! <3

      Poista
  4. Mä muistan, että joskus silloin juoksuharrastuksen alkuaikoina maha meni helposti sekaisin, kun juoksi pidempiä lenkkejä. Ei nyt niin sekaisin, että puskaan olisi pitänyt juosta, mutta löysäksi kuitenkin. Nykyään olen onneksi aika hyvin saanut vältettyä vatsaongelmat, kunhan ei syö liian lähellä lenkkiä (pari tuntia on yleensä mulla hyvä) ja kunhan ne syömiset on niitä vanhoja tuttuja juttuja. Mutta huomaan kyllä edelleen että jos pitkästä aikaa juoksee paljon pidemmän lenkin, niin vatsa saattaa reagoida. On nää jänniä juttuja ja tosi tärkeätä kyllä, että löytää ne itselle sopivat keinot pitää kroppa tyytyväisenä. Ihanaa juoksukevättä sinne täältäkin ja jee...enää 5 viikkoa HCR:ään!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ei niinkään ole väliä onko kyse pitkästä vai lyhyestä lenkistä, vaan juoksusta ylipäätään. Mutta onneksi vuosien aikana myös tässä asiassa on oppinut kuuntelemaan kehoaan ja tietää nyt, miten kantsii toimia :) Ja iiihanaa juoksuiloa sinnekin. PIAN sitä jo mennään :)

      Poista

Lähetä kommentti