Ajatuksia elämänhallinnasta muutosten äärellä

Havahduin varhain aamulla miehen herätyskelloon. Pyöriskelen sängyssä jo seitsemän aikaan aamulla juurikin sinä aamuna, jolloin ajattelin nukkua niiiiin pitkään kuin nukuttaa. Noh, ei näyttänyt tänä aamuna nukuttavan sitten sen pidempää. Positiivista tässä varhaisessa aamuheräämisessä on se, että jää huomattavan paljon aikaa vain joutenololle, eikä nyt just ole kiire yhtään mihinkään. Olen kirjoittanut useasti, että nautin rauhallisista aamuista. Nyt tässä hivenen muuttuneessa elämänrytmissä onkin ollut ihan ikävä näitä "vanhoja" aamurutiineja.  Niin monet kerrat olen heräillyt rauhassa, laahustanut aamupesuille, mennyt keittämään kahvia ja nautiskelemaan aamupuuroa katsellessa samalla ikkunasta minkämoiselta maisema tänään näyttääkään. Makoisan aamupalahetkeni jälkeen olen tullut yökkärissäni kirjoittelemaan blogiin viime aikoina pyörineitä ajatuksia. Ihanaa, että juuri tämänkaltaiseen aamuun oli tänään mahdollisuus.


Olenkin viime aikoina miettinyt juurikin elämänhallintaa, päivärytmiä, päivien aikataulutusta tai miksi sitä haluaakaan kukin kutsua. Usein meillä monella on kuitenkin tietynlaisia päivärutiineja, jotka toistuvat päivästä toiseen. Päiviämme kulkua aikatauluttaa lapset, työt, opiskelut taikka tietyt harrastukset. On sovittuja tapaamisia ja muita menoja. Meistä kukin on erilainen, ja elämäntilannekin on erilainen. Toinen tykkää aikatauluttaa viikon menot tarkastikin, toinen on enemmän hetkessäeläjä, mutta kuitenkin kullakin meistä on tietyt rutiinit, jotka toistuvat. 

Kuitenkin niissä hetkissä, kun elämässä tulee muutoksia, on tärkeää tarkastella omaa aikataulutustaan, harrastuksiaan ja menojaan sellaiseksi, että ne tukevat sen hetkistä elämäntilannetta. On tärkeää, että arki on mieluisaa ja siihen elämän tilanteeseen sopivaa. Ei voi ajatella siten, että elämäntilanteen muuttuessa jatkuisi samat rutiinit vuodesta toiseen. Paletti pyörisi samanlailla opiskeluajoista työläiseksi, sinkusta perheelliseksi. Aina elämäntilanteen muuttuessa tulisi miettiä, miten tätä arkipalettia nyt pyörittää, kun onkin erilaisia muuttuvia tekijöitä. Tärkeintä on se, että arki on voimaa antavaa, eikä kuluttavaa. 

Itse olen nyt tätä ajatusta pyöritellyt tämän helmikuun ajan sen vuoksi, että työkuvioni ovat muuttuneet. Uusi työ antaa paljon, mutta toki kuormittaa myös aluksi huomattavasti enemmän kuin vanha tuttu työ. Aina uusi ympäristö, oli kyse sitten työstä tai vaikka muutosta toiselle paikkakunnalle, aiheuttaa erilaista kuormitusta ja tämä asia on erittäin tärkeä huomioida muussa vapaa-ajassa. Olen ollut äärimmäisen onnellinen, että olen hyvin varhain havainnut sen, että tiettyjä asioita tulee vähentää ja joistakin asioista luopua, jotta arki ei käy liian kuormittavaksi ja voin henkisesti hyvin. En ole ehtinyt niin paljon näkemään ystäviä, kirjoittamaan blogia tai urheilemaan kuten ennen, mutta olen valtavan kiitollinen siitä, etten ole tuntenut siitä edes huonoa omaa tuntoa. Ihan vain siksi, että olen jo viimein tajunnut, että silloin kun tilanteet elämässä muuttuu, täytyy antaa aikaa muutokselle. Riittävästi sitä tähänkin ikään mennessä on jo oravanpyörässä ennättänyt juosta, että onneksi niistä vuosista oppineena suhtautuu itseensä ja arkeensa huomattavasti armollisemmin.
Kirjoittelin vastikään viikottaisista tavoitteistani liikkumiselle, mutta aika pian hoksasin ettei moiset tavoitteet ole mahdollisia tässä uudessa arjessa. Määrällisesti joinakin viikkoina olen liikkunut noin viisi tai jopa kuusikin kertaa viikossa, joka ei kyllä tässä muutoksessa ole enää mahdollista. Ymmärsin myös sen, että nämä urheilutavoitteet ovat tarjonneet minulle sellaista mukavaa haastetta ja päämäärääkin, kun nyt puolestaan uusi työ tarjoaa sitä yllinkyllin. Juoksu, puntti ja muut triathlonhumputukset ovat nyt sellaisia, jotka tukevat hyvinvointiani, ja ehdottomasti sellaisena sen haluankin pitää. Tottakai harrastuksissakin tavoitetta riittää ja rakastan edelleen liikkumista, mutta nyt mennään vielä rennommin ottein eteenpäin.

Muutoksen äärellä tulee miettiä myös sitä kaikkea hyvää, mitä se on tuonut tullessaan. Olen iloinnut niin paljon siitä, että voin kävellä töihin. On kiva virkistäytyä ennen työvuoroa tai sen jälkeen ulkoilmassa. Enää ei tarvitse autolla huristella töihin, vaan saa mukavasti työmatkoissa myös hyötyliikuntaa.. ja onhan se myös paljon ekologisempi vaihtoehto. Työmatkassa menee noin pari kymmentä minuuttia kävellen, joka on juuri sopiva pikku happihyppely ennen työhaasteisiin hyppäämistä. 

Töissähän parasta on lomat, ja ehkä vähän muutakin. ;) Mutta onhan loma aina LOMA!!  Tässä onkin viime aikoina tullut mietittyä, että mitähän kaikkea maailman matkailua lomalla kerkeääkään. Erittäin houkuttelevia tarjouksia on kyllä tullut eteen, ja eihän niistä voi kieltäytyä, jos se vain minusta on kiinni. Jos vaan aikataulut natsaa, lähtee tämä likka tutustumaan monenlaiseen maisemaan vielä tämän kevään/alkukesän aikana. Ja jos en nyt jostain syystä pääse merta edemmäs kalaan, pitää lähteä tsekkaamaan näitä lähipitäjien järviä. :)

Näin loppuun voin kuitenkin todeta, että tämä muuttunut arki on varsin onnellista. Olen äärettömän kiitollinen siitä, mihin kaikkeen haasteeseen sitä pääsikään mukaan. Kannattaa pitää positiivinen, avoin ja nöyrä mieli. Koskaan ei tiedä mimmoiset ovet avautuvatkaan!:)


Iloa viikkoonne kaikille lukijoilleni toivottelee puolillepäivin yökkärissä lojunut bloggaaja. Ai että!:)
Miten siellä arki rullaa? Onko tarvetta muutokseen?

Kommentit

 1. Ihana ja ajatuksia herättävä teksti Satu! <3 Toi on kyllä niin hyvin sanottu, että arjen pitäisi antaa voimaa eikä kuluttaa ja on syytä tarkastella sitä omaa arkea, kun tulee jotain muutoksia.Itse olen huomannut juuri muutosten äärellä, että niihin on ollut hankala sopeutua, koska olen yrittänyt jatkaa niitä samoja arkirutiineja kuin aikaisemminkin vaikka ne eivät olisi sopineet enää parhaalla mahdollisella tavalla siihen muuttuneeseen arkeen. Sitten tulee stressiä ja tyytymättömyyttä, vaikka kaikkein järkevintä olisi tehdä juuri noin, että kokoaa sen arkipaletin uudelleen. Oot fiksu nainen <3 Ihanaa kuulla, että uusi arki on onnellista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie niin yhdyn näihin sanoihin! <3

   Poista
  2. Kiitos kommentistasi Karoliina, ja uskon että moni meistä on kaltaisesi. Kuten Viivikin kommentoi.. Itsekin olin ennen, Nykyisin kuitenkin suhtautuu elämään ja arkeen eri tavalla. Ajattelun muutoskin on vaatinut aikansa, eikä kaikkea opikaan hetkessä. Stressaantuneena kuitenkin on tärkeä miettiä, että miksi on jatkuvasti stressaantunut. Tällöin tulee olla rehellinen itselleen ja arvioida elämän eri osa-alueita. Joskus joku viisas on kirjoittanut, "jos sinulla on kiire - pysähdy." Useinhan me painamme vain hirveällä draivilla eteenpäin, unohtamatta sitä että välillä olisi tosiaan hyvä pysähtyä ja miettiä, että mihin ihmeeseen onkaan niin kiire. Kaikkea ei pysty saamaan, ja joskus vähemmän on enemmän. :)

   Levollista arkea teille molemmille Karkki ja Viivi!:)

   Poista
 2. Mä niin yhdyn noihin mietteisiin!
  Ja extrapeukutus yökkäreissä lojumiselle!;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee!:) Ja heh, todellakin lojuminen yökkärissä on ihan parasta:)

   Poista
 3. Hyvä kirjoitus! :) Varmasti menee aikaa siihen, että totut uuteen rytmiin ja arkeen, eikä välttämättä sen jälkeenkään voi palata vanhaan tuttuun rytmiin. Kunkin hetken menot pitää sovittaa elämäntilanteeseen. Jostain on karsittava, jos kaikkeen ei riitä aika ja varsinkaan omasta ajasta ja kiireettömyydestä ei pidä karsia. Ihan oikein olla potematta huonoa omatuntoa tekemättömistä asioista, hyvä hyvä. Kyllä ystävät ja me lukijatkin ymmärretään, että uusi arki ottaa aikansa! Tsemppiä työhaasteisiin ja muista pysyä onnellisena, sillä onnellisesta arjesta koostuu onnellinen elämä <3!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna kommentistasi! Tällä hetkellä tosiaan on tunne, ettei tämä ole sellainen väliaikainen muutos, vaan haluan arkea nyt niin sanotusti rytmittää uudella tavalla. En koe, että pitäisi palata jonkin ajan päästä vanhaan. Olen tyytyväinen nyt:) Huono omatunto tekemättömistä asioista on kyllä yksi pahimmista asioista ja johtaa jatkuvaan riittämättömyyden tunteeseen. Onneksi nykyisin osaan olla armollinen itselle, huolimatta myös muiden ihmisten mielipiteistä. Vaikkakin toki ystävät ja blogiympäristökin tukee täällä ihanasti muutosten keskellä. Ja jep, tärkeää on löytää onnea joka ikisestä päivästä: <3 Onnellista arkea myös sinne ihanainen! <3

   Poista
 4. Mäkin rakastan pitkiä aamuja. Juuri viime viikolla oli lomaa ja nautin jokaisesta aamusta. Arkena mulla ei ole siihen mahdollisuutta. Mulla arki on toisinaan kiireistä. Olen päättänyt, että voin karsia mm. Telkkarin katsomisesta ja lukemisesta, jotta voin antaa sen ajan miehelleni ja koiralleni. Ne on ne tärkeimmät <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkät aamut on kyllä ihan parasta! Etenkin silloin, kun arki on muutoin kiireistä. Päivätyötä tekevillä varsinkin käy vähiin jouteliaat aamut, joten ihanaa että lomat on sitten niitä hetkiä, kun voi chillailla ajan kanssa. :) Tuo on kyllä hyvä huomio, että joskus arjen keskellä käytämme aikaa ns. turhanpäiväiseen, ja saattaa niin koneella kuin telkkarillakin lojua useita tunteja! Onkin tosi hyvä huomio, että karsii juurikin sellaiset epäolennaiset ja keskittyy tärkeimpään:)

   Poista
 5. Totta "puhut"! Kuutena päivänä viikossa liikkuminen ei olisi temppu eikä mikään esim. osa-aikatyötä tekevälle sinkulle. Mutta se voi olla liian kuormittavaa kokopäivätyötä tekevälle suurperheen äidille.

  Onnea uusista työkuvioista! Se on kyllä totta, että uusi työ vie aluksi aika tehokkaasti mehut. Mutta onneksi tilanne helpottuu, kun kuviot tulevat vähän tutummiksi. :) Oletko samalla alalla pysytellyt kuitenkin?

  Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä näin, arjen asioita tulee soveltaa parhaimmaksi omaan elämäntilanteeseen. Muutoinkin on ikävää, jos tarkastelee elämäänsä vain "suoritusten" merkeissä. Tärkeää on kuulostella itseään ja huolehtia siitä, ettei itse ainakaan omalla toiminnalla tai liialla kiireellä aiheuta liiallista kuormitusta. Oma hyvinvointi on niin tärkeää:)

   Kiitos. Näin se on, että uusiin juttuihin tottuminen vie oman aikansa.. ja samalla alalla kyllä, erilaisissa työtehtävissä. :) Samoin sinne oikein mukavaa loppuviikkoa!:)

   Poista
 6. oo ihana positiivinen satu! sun blogia on aina yhtä ihana lukea! oot huippu! ookko jättäny amppari hommat kokonaan? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että ihana Susanna, kiitos! Samoin sä oot huippu - tulipa ikävä teitä! <3 Laitan sulle faceviestiä uusista kuvioista, täällä blogissa tämän enempää en työjuttuja jaa:)

   Poista
 7. Viisaita ajatuksia taas kerran. Itse pyrin aina siihen että vaikka kalenterissa olisi minkälaista ohjelmaa ja menoa niin aina on myös reilusti ihan vapaata kiireetöntä hengailua. Monilla kiireistä arkea elävillä on varmasti kovat paineet niin viikonlopuista kuin lomistakin, pitäisi tehdä paljon sellaista mitä ei normaalisti ehdi mutta toisaalta välillä on ihan hyvä olla vaan koko päivä kotona tekemättä sen kummempia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinpä juuri Mika! Olen itsekin huomannut, että on todella tärkeää että on päiviä, jolloin ei ole mitään suunnitelmia. Ja joskus on hyvä oleskella vain kotona tai tehdä sitten extempore-asioita, joita siihen hetkeen tuntuu sopivalta. Pahinta varmaankin on, jos on jatkuva tunne että "pitäisi" tehdä asioita.

   Poista
 8. Viisaita ajatuksia ja mukavaa elämänmakuista pohdintaa. Todella hyvä oivallus se, että jos joku iso osa-alue elämässä muuttuu, niin samalla on syytä tarkistella niitä muitakin. Helposti käy niin, että yrittää pitää kiinni kaikesta vanhasta, mistä vaan ikinä pystyy, sillä ihminen on kai luonnostaan hieman muutosvastarintainen otus. Nyt kun sitä mietin, niin suuri syy tämänhetkiseen onnellisuuteeni saattaa olla se, että ne tärkeimmät palikat ovat vihdoin kohdallaan ja olen tunnistanut ne asiat joihin haluan panostaa ja joita puolestaan jätän suosiolla vähemmälle. Tärkeä oivallus on ollut sama kuin Mikallakin eli se, että tarvitsen säännöllisesti aikaa, jolloin "ei ole mitään tekemistä" tai ainakaan aikataulutettua sellaista. Ne hetket ovat mun palautumisen kannalta korvaamattoman tärkeitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinpä! Muutoshan ei ole ihmiselle helppoa. Eikös näin sanotakin, että moni haluaa muutosta, mutta kukaan ei halua muuttua. Itsekin muistan ne ajat, kun minun oli vaikea luopua sellaisesta jotka olivat ns. tosi hyviä juttuja, ja koin ne todella tärkeänä. Sitkeästi pidin vielä siitä ajatusmallista kiinni, että "tämä asia on kyllä niin hyvä juttu, että tästä en kyllä luovu." Jostain muusta kyllä karsin, kunhan saan tämän, tämän ja tämän pidettyä arjessa kiinni. Onneksi nyt on viisastunut monessa suhteessa ja tietää, mitkä asiat ovat oikeasti niitä, jotka lisäävät hyvinvointia. Aikatauluttomuus on minullekin nykyisin äärettömän tärkeää. Olen ihan energinen pakkaus ja tykkään tehdä ja kokea asioita, mutta omalla aikataululla. Jos viikossa on liikaa suunniteltua ohjelmaa, stressaannun todella pian.

   Ihana kuulla, että myös siellä tärkeimmät palikat on kohdillaan. Se huokuukin ulospäin. Levollista viikonloppua! <3

   Poista
 9. Ajatuksia herättävä postaus! Itsekin olen painiskellut samojen asioiden parissa silloin kun elämässä on ollut muutoksia, viimeksi reilu vuosi sitten kun yli 5 vuoden opiskelurupeama tuli päätökseen ja vaihtui töissäkäyntiin. Kun on niin monta vuotta elänyt epäsäännöllistä rytmiä joka yliopisto-opiskelussa ainakin on tyypillistä, oli iso muutos alkaa käymään töissä maanantaista perjantaihin täysipäiväisesti, ja pitkät työmatkat päälle. Muistan kuinka juurikin urheilujen sovittaminen piti tehdä uusiksi ja tottua siihen että arkisin töiden jälkeiseen aikaan kannattaa mahduttaa mielellään maksimissaan yksi meno (esim. kaverin näkeminen). Kaikkeen kuitenkin tottuu kun pääsee rytmiin kiinni. Ja kuten mainitsitkin, silloin alkaa löytämään muutoksesta niitä hyviä puolia :)

  Ollaan taidettu molemmat kirjoitella useampaankin otteeseen tuosta ajankäytöstä ja sopivan aikatauluttomuuden tärkeydestä ja ne on kyllä niin tärkeitä. Yritän tietoisesti olla sopimatta viikolle liikaa menoa, koska olen niin moneen kertaan joutunut toteamaan kuinka liiassa kiireessä ei ehdi nauttia niistä kivoistakaan jutuista. Pitää oppia sanomaan kivoillekin jutuille "ei" tai ainakin siirtää ne myöhempään ajankohtaan - siinä on edelleen harjoittelemista, mutta tärkein askel on varmaankin tiedostaa se! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna kommentistasi, ja juurikin näin. Uudessa elämäntilanteessa on hyvä antaa aikaa itselle ja miettiä, kuinka sitä arkea pyörittääkään näiden muuttujien keskellä. Ja näinpä, tietynlainen aikatauluttomuus on kyllä todella tärkeää hyvinvoinnin kannalta. Opetellaan:)

   Poista

Lähetä kommentti