Mitä tarvitaan triathlonin pikamatkalle?

Tällä viikolla olen päässyt jo kunnolla liikkumisen makuun ja on tullut harjoiteltua monipuolisesti erilaisia lajeja. Tähtäimenähän on edelleen kuukauden päästä juokseva polkujuoksu Rukalla ja heinäkuussa perusmatkan triathlon. Harrastan nyt varsinaisia "buumilajeja". Niin polkujuoksu kuin triathlonkin on ottanut uudenlaista nostetta ja kisat vetävät porukkaa ihan uudella tavalla. Triathlon  on usein mielletty todella haastavaksi lajiksi, johon kuka tahansa ei pysty. Ja näinhän se varmasti onkin, jos puhutaan triathlonin puoli- tai täysmatkasta, johon tarvitaankin jo kunnolla valmistautumista. Triathlonissa on kuitenkin tarjolla pikamatkoja, joissa pääsee mukavasti kolmen lajin makuun, mutta ei tarvita kuitenkaan mitään erityistä valmistautumista taikka varusteita. Perusmatkasta myöskin uskon, että selviää aivan hyvin peruskunnolla, jos vain opettelee uimaan. Puolentoista kilometrin uintimatka on kuitenkin sen verran pitkä matka, joten vapaauinnin hallitseminen olisi tarpeen.

Juoksuharrastusta aloittaessani ajattelin, ettei triathlon ole minun juttu. Jotenkin kuitenkin kipinä alkoi syttyä. Viimeisen niitin tälle hurahdukselle antoi viime kesän osallistuminen pikamatkan triathloniin. Matkat olivat varsin lyhyet, uinti 300 metriä, pyöräilyä 20 km ja juoksua 5km. Tällä matkalla kuitenkin pääsi mukavasti jo tunnelmaan, ja tykkäsin kovasti monipuolisuudesta. Toki nyt jännittää, kun matkat tuplaantuu, mutta toivon nauttivani vierumäen kisafiiliksestä ihan täysillä!:) 



Monelle kuitenkin triathloniin osallistuminen kauhistuttaa, kun siihen tarvitsee niin paljon varusteita. Mutta tosi asiassa ei edes oikeasti tarvitse, ainakaan pikamatkalla. Nämä pikamatkat ovat tarkoitettu juurikin aloittelijille ja lajiin tutustujille. Seassa on kyllä myös "oikeita triathlonisteja", mutta niistä ei kannata liiaksi välittää - siis varusteiden suhteen. Monet hakevat kisakokemusta ja treeniä näistä lyhyemmistä kisoista ja harjoittelevat vaihtoalueella toimimisesta. Vaihdot kuitenkin ovat samat, oli sitten kyse mistä matkasta tahansa.

Minulle lähetettiin muutama kysymys koskien triathlonia ja ajattelinkin tarttua tähän haasteeseen. Korostan, että kirjoitan vain "amatöörinäkemyksen", mutta uskon että se helpottaa vasta-alkajia. Monelle lajin harrastajille tietyt kysymykset ja asiat ovat jo niin itsestäänselvyyksiä, etteivät he edes muista miettineensä aloittelijoina sen kaltaisia kysymyksiä.

Miten paikan päällä tulee toimia?
Kaikissa kisoissa ennen tapahtumaa saadaan kisainfo, jossa kerrotaan selkeästi, missä ilmoittaudutaan ja mistä saadaan varustepussit tapahtumaa varten. Triathlonissa tarvitsee enemmän esivalmisteluja, kuin esim. juoksutapahtumissa, joka tuo lisäjännityksensä tähän tapahtumaan. Jokaisessa kisassa on omat vaihtoalueensa, jossa vaihdetaan varusteet. Koska triathlonissa on kolme lajia - uinti, pyörä ja juoksu, tarvitaan myös jokaiseen omat varusteet. Varusteet viedään vaihtoalueelle ennen starttia kisainfon ohjeen mukaisesti, joko edellisenä tai samana päivänä. Tapahtumaohjeissa lukee myös, miten ja mihin varusteet tulee laittaa alueelle. Siellä on numeroidut paikat, joihin pyörät yms. varustepussit asetetaan. Näihin kannattaa tutustua huolella etukäteen, mutta ei kannata liikaa jännittää, järjestäjiltä saa kyllä apua ja tyhmiä kysymyksiä ei ole. Ilmoittautumisessa saadaan lukuisia numerotarroja, jotta voi numeroida omat varusteensa huolella - pyörä/kypärä/pussit/juomapullo jne. Chip kiinnitetään usein tarranauhalla jalkaan ja kisanumero kiinnitetään vasta pyöräilyosuudelle. Kisanumero kiinnitetään kuminauhaan, joka pujotetaan vyötärölle. Pyöräilyssä kisanumero on takana, ja juoksuosuudelle se tulee vaihtaa eteen.  Kaikki esivalmistelut tehdään ennen kisaa ja kannattaa olla huolellinen ja käydä läpi jokainen osuus läpi, jotta kaikki varusteet löytyy. Pyörää viedessä vaihtoalueelle tarkistetaan pyörän kunto, jarrujen toimivuus sekä kypärän kunto. Tämänkaltaiset esivalmistelut jännittää aina ja ensimmäisenä kisassa aina jänskättää, että osaako ja muistaako kaiken. Tietääkö mihin ne varustepussit viedään ja löytääkö vaihtoalueelle. Ei kannata hätäillä, vaan kyllä kaikki järjestyy! Kysymällä selviää. Ja erityisesti pikamatkat ovat täynnä vasta-alkajia, joten senkin puoleen ei kannata hätäillä, kaikkia aina nämä asiat ekoina kertoina mietityttää. Kuten yhtälailla minuakin nyt pidempään matkaan lähtiessä. Täytyy vain huolellisesti lukea kisa-info ja tapahtuman ohjeistus. Pitää muistaa myös, että vaihtoalueet, varusteiden jättö yms. riippuu tapahtumasta, mutta ohjeistuksesta kyllä kaikki tarvittava tieto löytyy. 



Millä varusteilla pikamatkalle/ miten vaihdot menee?
Triathlonissa riittäisi varmasti hifisteltävää liiaksi asti, mutta aina on hyvä pitää mielessä realiteetit, millä tasolla sitä itse harrastaa. Oli harrastus mikä hyvänsä, joskus varusteasiat nousee aivan liian isoon rooliin ja moni luulee, että tietyn lajin aloittamiseen vaaditaan kaikenmaailman varusteet, jotta voi edes lähteä lenkkipolulle. Pikamatkalle voi kuitenkin aivan hyvin lähteä normaalilla fillarilla, ja tavallisilla urheiluasusteilla, eikä uintiin tarvitse märkäpukua. Minun varusteet ensimmäiselle pikamatkalle oli seuraavanlaiset.
Uinti: Urheiluliivit + tiukat juoksushortsit, uimalasit + tapahtumasta saatu uimalakki,  //Toinen vaihtoehto olisi esimerkiksi uimapuku, jonka päälle laittaa sitten pyöräilyyn/juoksuun tarvittavat varusteet. Vaihtoalueella ei saa nakuilla, joten varsinaiseen riisumiseen ei ole aikaa. Kesäkeleillä kyllä märät vaatteet kuivuu nopeasti.
Pyörä: Uintiosuuden jälkeen uimalakki pois, juoksu vaihtoalueelle. Paita päälle, nopea jalkojen kuivaus, jotta saa sukat ja kengät paremmin jalkaan. Kypärä päähän, numerolappu taakse. Pyörä matkaan ja siirtyminen pyöräosuuden starttiin. Pyörän päälle saa nousta vasta tietyn merkkiviivan jälkeen. Tässä kannattaa olla tarkkana, ettei tule sakkoa. Itselläni oli tavallinen hybridipyörä.
Juoksu: Pyöräosuudella minulla olikin jo päällä ne varusteet, mitä juoksuunkin tarvitsin, joten tässä vaiheessa ei tarvinnut kuin jättää pyörä vaihtoalueella, ottaa kypärä pois, siemaista energiageeli naamaan, kääntää numerolappu eteen ja lähteä juoksemaan maaliin. 

Maalissa voi sitten tovin fiilistellä, mutta muistaa myös, että omat varusteet pyörät yms. täytyy tiettynä aikana sitten hakea vaihtoalueelta poiskin. Itselläni oli ainakin niin mahtava eka kokemus tuosta pikamatkasta, joten toivon todella että samanlainen huikea fiilis on myös Vierumäellä! Ainakin Finntriathlon-järjestäjänä on taattua laatua! :)

Varusteita täytyy vain hivenen hankkia lisää perusmatkalle, eli ainakin märkäpuku. Lähempänä täytyy sitten tuumailla, missä varusteissa pyörä-ja juoksuosuuden meinaa mennä.. 


 Tämän tekstin pääpointtina, näin amatöörin näkökulmasta on, että ei anneta varustekysymysten estää meidän tekemistä ja menemistä, vaan rohkeasti mukaan vaan triathlon-tai juoksubuumiin! Varusteasiat yms. nousee kuitenkin merkityksellisemmäksi, kun puhutaan ammattitason harrastajista taikka kovin pitkistä matkoista. Joten meikäläiset vaan menoksi kaikkeen mukavaan haasteeseen, perussetillä pärjää - jopa Mallorcan Sa Calobrassa! ;) Pakko oli fiilistellä tähän postaukseen näitä muikeita viime vuoden Mallorcan kuvia. :)

Aurinkoista viikonloppua kaikille - josko se räntälumisade saisi nyt tähän mennessä jo riittää. Minä pakkaan nyt polkujuoksukamat matkaan ja lähden Hannan ja T:n kanssa huomenna juoksemaan Repoveden maisemiin. 

Moikkamoi kaikille! Toivottavasti ootte yhä siellä linjoilla, vaikka kommenttiboksi onkin viime aikoina hiljentynyt lähes tyystin. 


Kommentit

  1. Ihana ko jaksoit kirjoitella ko.aiheesta koostetta ja omia kokemuksia! Tästä sai kyllä ei-harrastajakin hyvän kuvan siitä, miten triathlonissa pääsisi liikkeelle, jos se kärpänen puraisisi :) triathlon on kyllä monipuolinen laji, mutta just tuo varustepainotteisuus itseäkin siinä vähän vieroksuttaa. Ja juuuu mukana ollaan ja kaikki tekstit luetaan :) kun tulee vietettyä vähemmän aikaa oman blogin kimpussa, niin samalla jotenkin tulee vähemmän myös naputeltua kommenttejakin. Mutta hengessä mukana aina! Kivaa reissua huomiselle!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ihana Tiina, kiitos kommentistasi. Mukava kuulla, että teksti oli jokseenkin selkolukuinen ja voisi olettaa, että ekalle pikamatkalle lähtijät saattaisivat saada jutun juonesta kiinni:) Mutta tottahan se, että triathlonissa vaaditaan paljon varusteita sitten pidemmillä matkoilla, joka kyllä itseäkin vähän mietityttää. Varusteiden etsiminen ja valitseminen on kuitenkin sen verran haastavaa.

      Ihana kuulla, että siellä ollaan yhä. <3 Ja kiitos reissutoivotuksista -- se oli upea!!

      Poista
  2. Samaa mieltä, varusteet ei estä menemistä ja tekemistä! Itsekin olen mennyt ekan triathlonkilpailuni hybridipyörällä. Enkä silloin osannut uida kuin mummosammakkoa :) Sitten jos laji vie mennessään, niin tekee mieli hankkia kivoja ja harrastusta helpottavia varusteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No näinhän se varmasti on, että lajiin sisälle päästyään haluaa lisätä varusteiden määrää.. Lajin mielekkyys kuitenkin varmasti lisääntyy entisestään, kun panostaa oikeisiin varusteisiin. Siitäpä puheenollen, osaisitko suositella märkäpukua? Mistä kannattaisi ostaa ja mitä asioita tulisi huomioida näin aloittelijan?:)

      Poista

Lähetä kommentti