Finlandia Puolimaraton - "Jäniksenä" Jyväskylässä

Viime lauantaina osallistuin ensimmäistä kertaa Jyväskylässä juostuun juoksutapahtumaan: Finlandia Marathonille, jonne pääsin fiilistelemään juoksutunnelmaa ystävieni kanssa. Juoksun tavoitteena oli tehdä parhaani ja auttaa ystäväni vahvalla ja varmalla, tasaisella juoksulla maaliin. Lähdin viivalle siis ensi kertaa "jänistely"-roolissa. Osallistuimme yhdessä  puolimaratonille, jonne itse sain osallistumisen blogiyhteistyön kautta. Oli ilo olla mukana juoksemassa yhdessä juuri tänä Suomi 100 - vuonna, kiitos! Lukiessani etukäteen varsin kattavaa tapahtuman infopakettia minua hymyilytti erityisesti: "Finlandia Marathon on haluttu kehittää kokonaisuudeksi, joka tarjoaa mahdollisuuden osallistua hyvin erilaisella harjoitustaustalla sekä erilaisin tavoittein. Johtoajatuksemme on, että juoksutapahtuman järjestäjänä pystymme kannustamaan mahdollisimman monia liikkumaan sekä terveellisiin elämäntapohin. Jokainen osallistuja voi asettaa itsellensä jonkin tavoitteen, joka kannustaa säännölliseen liikuntaan ja kehittämään omaa kuntoaan."

Huikeaa! Juuri tätä juoksutapahtumat parhaillaan on. Tapahtuma kasaa kokoon niin kokeneita konkareita ja eri tasoisia kuntoilijoita. Jokainen omalla tasollaan voi lähteä haastamaan itseään tai vain nauttimaan liikkumisen ilosta. Finlandia Marathonilla saa seurata myös SM-kisailijoiden menoa ja hämmästellä vauhtia. Vauhti on niin kovaa, ettei peesissä pysyisi edes kilometrin vedoissa.

Kisahallina toimi aivan lähdön vieressä sijaitseva Paviljongin D-halli, jonne meidät ystävällisesti opastettiin järkkärien toimesta heti alkuun. Miltei samalla sekunnilla, kun ystäväni heitti ilmaan kysymyksen, että missähän se D-halli on, seisoi takanamme mies joka vastasi ja opasti meitä. Muutoinkin kaikki kisanumeroiden haku sujui moitteettomasti ja ilman minkäänlaisia jonotuksia. Opastekyltit oli selkeät, eikä tarvinnut lainkaan arpoa mistä mikäkin piste löytyisi. Erittäin toimivaa palvelua!


Ennen starttia oli hyvin aikaa, joten kiinnitin huomiota muutamiin juoksijoihin, joilla oli samanlaiset paidat päällä. Tiimihenkeä aistittavissa. Kävin jututtamassa paria naista, jotka kertoivat että edessä siintävä puolimaraton olisi ihka ensimmäinen. He olivat asettaneet yhdessä tavoitteen ja valmistautuneet kohti ensimmäistä puolimaratoniaan. Yhdessä jaettu kokemus on aina huikeaa, vaikka itse puolimaratonin juoksisikin yksinään kuulostellen omaa itseään. Mahtavaa naiset, kun olitte yhdessä asettanut tavoitteen ja lähteneet kohti uutta haastetta! Toivottavasti juoksun jälkeen olette saaneet kokea endorfiinipöllyistä juoksun iloa. :) Kiinnitin huomion myös  vihreäpaitaiseen naisjoukkoon, jotka oikein hehkuivat iloa ja innostusta. Yksi heistä oli saanut idean houkutella työkavereita mukaan ja aikamoisen jengin olikin haalineet kasaan. He olivat treenailleet yhdessä pitkin kesää ja nyt oli edessä juoksijoiden juhlapäivä. He varmasti erottuivat edukseen tiimipaidoilla juostessaan pitkin rantaraittia. Bongasinpa itsekin matkan varrella "toistolla taistoon"-kannustuskylttejä, joten liikkeelle oli lähdetty selkeästi "ME"-hengellä. Aivan mahtavaa!Tämänkaltaiset tarinat lämmittää mieltä. Yhdessä tekeminen, toinen toistemme kannustaminen ja uusien haasteiden keksiminen ajaa meitä mitä upeimpiin seikkailuihin. Itsekin olen aloittanut juoksutapahtumiin osallistumisen toisten tsemppaamana, ensin puolimaratoneja, maraton, ja viimeisimpänä ultramaraton. Sitä ei kuulkaa tiedäkään, mistä sitä itsensä löytää, jos juoksukipinä pahasti iskee. Ihan vain varoituksen sanana ;)

Palatakseni kuitenkin vielä juoksuun, starttiin, jossa koko jengi lämmitteli yhdessä. Hymyilytti. Porukalla oli hyvä meno päällä. Odottaessamme lähtölaukausta Finlandia hymnin soidessa tuli huikea fiilis, onpa vaikuttava startti. Ensimmäiset kilometrit mentiin aikamoisessa ruuhkassa. Onneksi aikanaan ruuhka rauhoittui ja tuli väljempää. Itse olin uudenlaisen haasteen edessä, millaistahan on jänistellä. Mikähän olisi se sopivin vauhti. Mitähän tässä kannattaisi höpötellä. Kannattaisiko höpötellä? Nooh, minä päädyin höpöttelemään kaikenlaista, ajattelin jos ne kilometrit tuntuisi vaikka kuluvan nopeammin. Tiesin kyllä, että ystäväni osaisi sanoa, jos pitäisi olla hiljaa. Sen verran toisemme tunnemme. Matka eteni mukavasti kaunista rantamaisemaa ihaillen. Matkan varrella oli kannustajia ja rytmiä askeleelle antoivat myös rumpalit. Sää oli mainio, ruskan värejä oli jo nähtävillä, ilma oli raikas ja aurinkokin pilkahteli. Ihan huikea syyssää. Tosin välillä sai juosta vähän vastatuuleen, mutta se oli myös virvoittavaa.

Jyväskylässä juostiin kaksi kertaa sama kierros ja olipahan hauskaa toiselle kierrokselle lähtiessä tsempata sanoilla "Nyt viimeiselle kierrokselle". Jälkimmäisellä kierroksella luulen, että tsempillä on jo isompi merkitys, kun askel alkaa painaa. Tosin en ole ihan varma, miten onnistuin sanavalinnoissa. Yhdessä vaiheessa taisin tokaista ajatukseni ääneen "on tää puolimaraton kyllä lyhyt matka - ihan kohta ollaan jo maalissa." Hmm... olikohan tää sittenkään kovin hyvä tsemppi. Taisin paikata tätä huutamalla kovaan kannustusta, höpöttelemällä meidän yhteisistä saavutuksista mm. Kebnekaisen vaelluksesta tai vain tsempata siihen, että nyt pitää jo tuntua pahalta, mutta nyt vain mennään. :)Viimeisellä puolella kilometrillä vilaisin ystävääni ja hänen keskittynyttä ilmettään ja uskalsin nostaa vauhtia sanoen: Älä mieti, tule vain perässä." Maalisuoralla rinnalle, käsi käteen ja kuulutusten saattelemana täysillä maaliin. HUIKEAA! 


Olipa muuten hauska löytää tällainen maaliintulo-kuva tulospalvelun yhteydestä. Jokaisen juoksijan maaliin tulo oli talletettu ja kuvat löytyy omaa tulosta tarkastellessa.  Saavuimme maaliin ystäväni ennätysajassa: 2:08:36! Huippua! :) 
 
Ja voi sitä endorfiinipöllyistä tunnelmaa, jota sai aistia maalissa. Iloa ja innostusta. Juoksun fiilistelyä ja tunnelmia. Niin parasta. Poistuessa maalialueelta saatiin käteemme sellaiset maalieväät, etten ole ennen moista nähnyt.. Täällä on selkeästi ymmärretty, että juoksijat tykkää syödä. Kiitos :)


Finlandia Marathon vakuutti kaikin puolin tunnelmaltaan ja järjestelyt näyttivät olevan ihan priimaa. Kiitos kaikille talkoolaisille ja järjestäjille! Erityiskiitos myös kaikille veteraaniurheilijoille, jotka olivat mm. huoltopisteellä talkootöissä. "Kunnossa kaiken ikää" on itsellenikin elämän mittaisena tavoitteena. Toivon, että liikkumisen ilo säilyy läpi jokaisessa elämänvaiheessa. Ihanaa, että liikkuminen yhdistää kaikenikäisiä ja kaikenkokoisia. Parasta, että omalla esimerkillämme voimme tsempata toinen toistamme ja kannustaa liikkumisen pariin.

Tämän postauksen päätteeksi haastan juuri sinut keksimään ensi vuodelle jonkun haasteen ja houkuttelemaan kaverisi mukaan. Yhdessä asetettu tavoite kannattaa ja se auttaa liikkumaan läpi pimeän syksyn. 

Juoksun iloa ja ihanaa syksyn jatkoa kaikille!! :)  

Olisi tosi kiva kuulla muidenkin juoksufiiliksiä ja kokemuksia. Jätähän kommenttia alle, mitä mieltä olit Finlandia Marathon-tapahtumasta ja kuinka juoksu kulki? Entäpä juoksiko joku Espoossa, Tampereella tai Turussa järjestetyissä juoksutapahtumissa - miten meni? :)

Kommentit

 1. Kappas, jänistelyksi meni sinullakin! Olipahan kiva raportti ja tuli hyvä fiilis siitä miten autoit ystäväsi noin hienoon aikaan. Viikonloppuna oli kyllä poikkeuksellisen paljon isoja tapahtumia ja onkin ollut kiva törmätä erilaisiin tarinoihin niiltä.

  Huikea toi maaliintulokassi! Joskus olen jotain kisoista saanut mukaan mutta ihan noin komeaa settiä en kuitenkaan. Ehkä ens vuonna sitten Jyväskylään - ihan vain sen takia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo hauskaa oli jänistellä! Tuossa roolissa ehti aistimaan enemmän tunnelmaa ja järjestelyitä. :) Näin ymmärsinkin, että monessa kaupungissa lauantaina juostiin yhdessä. :) Maalieväät oli kyllä parhaat. Jo pelkästään tämän takia kannattaa lähteä Jyväskylään. :D

   Poista
 2. Kuulostaapa kivalta tapahtumalta!! Ja hienosti olet hoitanut jänishommat! Hyvä Satu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä se olikin. Iloitsen edelleen ystäväni ennätysjuoksusta! :)

   Poista
 3. Minä olin edellisiltana Finlandia Marathonin Valon Kymppi -tapahtumassa juoksemassa. Siinä oli omanlaistaan tunnelmaa, kun illan pimetessä taivallettiin.
  Itse asiassa Finlandia Marathon on iso syy sille, että minä juoksen. Kun vajaat kolme vuotta sitten työnantaja kannusti kaikkia osallistumaan, päätin toteuttaa pitkäaikaisen haaveeni. Sillä tiellä ollaan edelleen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No WOW! Tuossa on järjestäjille kyllä ihan mahtava palaute. Huikeaa, että työnantajasi kannusti mukaan osallistumaan ja silloin sait itsekin kipinän astua askeleen lähemmäksi unelmaasi. Ja PARASTA, että juoksu jatkuu. Mahtavaa Jonna, tulin jotenkin hurjan hyvälle tuulelle esimerkistäsi. :) Iloa juoksuaskeleihin jatkossakin!

   Tuo valon kymppikin on taatusti upea, ehkä ensi vuonna käyn tunnelmoimassa sielläkin. :)

   Poista
 4. Hienosti jänistelty ja upean haasteen heitit <3

  Tampereen maraton oli myös kaikin puolin hyvin järjestetty. Talkoolaiset laittoivat siellä toden teolla itsensä likoon. Kuten yksi kertoi mulle maalissa: "Olemme kaikki juoksijoita itsekin ja tiedämme miten suuri merkitys tsemppauksella on. " Vaikka Tampereella ei saanutkaan vastaavanlaista herkkukassia mukaansa, ruokatarjoilut olivat poikkeuksellisen hyvät kisan jälkeen. Harvemmin yhtä notkuvaa pöytää näkee kuin Tallinnan maratonilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toistemme tsemppaaminen ja kannustaminen kannattaa. Tarvitsemme toisiamme joskus tuuppaamaan eteenpäin kohti omia tavoitteita. Tulethan kertomaan, minkä haasteen heitit ja kenelle. Miksipä tätä ei voisi käyttää vaikka blogiyhteisössäkin.:)

   Tampereen maratonin järjestelyt kuulostaa myös mallikkaalta. Niin ihanaa, että lukuisat talkoolaiset tekevät töitä sen eteen, että jokaisella juoksijalla saisi olla unohtumaton elämys. Osallistumiseen sisältyvät ruokatarjoilut ovat tosiaan harvinaisuuksia, joten peukut Tampereelle. Kyllähän sitä ruoka maistuu juoksun jälkeen :)

   Poista
 5. Löysinpä blogisi! Ei tullut siinä edes kysyttyä mihin kuvan nappasit kun hetki ennen juoksua juteltiin :) saattoi jännittää...
  Eka puolimaraton sujui hyvin ja nälkä jäi... Ensi vuonna aika paranee!
  Terkuin ; 1596

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heiii mahtavaa, kun löysit ja tulit kommentoimaan! Huippua kuulla, että debyytti onnistui upeasti ja varsinkin, että nälkää jäi. :) Nyt onkin koko vuosi aikaa kasvattaa juoksukuntoa, joten taatusti ajastakin saa riipaistua pois jos sellaisen tavoitteen haluaa itselleen asettaa. Mitä mahtavinta juoksuiloa syksyyn ja läpi talven! :)

   Poista
 6. Ensi kesänä kaverin kanssa polkupuolikkaalle! Eka juoksukisa ikinä mutta raskaana ollessa päätin, että sitten mennään lun vaan taas pystyn. Pyysin hyvän ystävän mukaan, että on lenkkikaveri loppusyksyn pimeille loskakeleille ja saan myös jakaa kokemuksen jonkun kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei huikeeta!! Mihin polkujuoksuun meette? Hurrrjasti tsemppiä valmistautumiseen. Yhteinen tavoite on huippua - juuri tuo kokemuksen jakaminen on niin arvokasta, valmistautuminen & fiilistelyt. :)

   Poista

Lähetä kommentti