Ajatuksia juoksutavoitteista - suunnitelmia vuodelle 2018

Juoksun tavoitteellisuus on mietityttänyt minua paljon. Tarvitseeko tavoitteita asettaa, tarvitseeko niitä olla? Eikö vain voisi juosta?  Yksi suosituimmista postauksista on ollut blogitekstini 1,5 vuoden takaa Juoksun tavoitteellisuudesta, joka herätti paljon hyvää keskustelua ja ajatusten vaihtoa. 

Kirjoitin tuolloin näin:  Toki tsemppaan teitä jokaista omia juoksutavoitteitakin kohden, mutta erityisesti toivon, että osaat nauttia myös tästä hetkestä, olla tyytyväinen siihen, mitä nyt olet. Ehkä uin vastavirtaan, mutta en allekirjoita ajatusta:  "tyytyväisyys tappaa kehityksen". Minun mielestäni tyytyväisyys ja onnellisuus omaan itseensä saa nauttimaan juoksusta ja iloitsemaan askeleen keveydestä. Se antaa myös uskallusta haastaa itseään pidemmille matkoille, haastavimpiin maastoihin ja se myös kehittää huomaamatta. Ainakin näin minun kohdallani on tehnyt. Ja parasta kaikessa, olen nauttinut oikeasti joka juoksuaskeleesta."

Parasta, että niin nautin vieläkin, vaikka osaltaan tavoitteellisuuskin on tullut mukaan kuvioihin. En ehkä tuolloin osannut edes ajatella, että olihan minun harrastukseni tietyllä tavalla tavoitteellista. Ei tarkkoja tavoiteaikoja tai ennätysten parantamisia, mutta tavoittelin uusia kokemuksia ja elämyksiä - itseni haastamista.. jota teen siis edelleen. 

Olen kuunnellut nyt Aki Hintsa - voittamisen anatomia-kirjaa. Siinä puhuttiin tavoitteiden asettamisesta, jotka tulee pohjautua omaan arvomaailmaan. Siinä mainittiin tyytyväisyydestä, joka osaltaan osui minun yllä olevien ajatusten kanssa yksiin - tyytyväisyys voi ruokkia intohimoa


Ja niin tosiaan tekeekin. Intohimo juoksuun on vain kasvanut. Tänä vuonna olen asettanut pari tavoitetta, jotka on pyörinyt unelmissani pitkään. Olen haaveillut Karhunkierroksen juoksemisesta ja haaveillut jo pitkään myös juoksuvaelluksesta. 

Tänä vuonna olen askeleen lähempänä omia unelmiani. Keväällä koittaa 80 kilometrin ultramatka Karhunkierroksella ja..

 loppukesästä odottaa juoksuvaellus-reissu yhdessä ystäväni kanssa Alppien syleilyssä. Suunnitelmana on juosta Mont Blanc (n. 170km) ympäri viiden päivän aikana. Sydämessä on ihan kutkuttava tunne, kun kirjoitan tätä. Uskon, että edessä siintää huikeita elämyksiä - juoksua luonnon lumossa. Niiiiin huikeeta, että ihan jännittää! <3


Tätä ennen haluan kuitenkin tehdä töitä sen eteen, että niin kroppa kuin mieli kestää edessä siintävät haasteet. Onneksi treenaaminen on nautinto, ja liikkuminen on vaan niin mahdottoman kivaa! :) En oikein osaa tehdä siitä vakavaa, vaikka treenaan kyllä tosissani sitten kun treenataan.  :D

Vaikka edelleenkään en noudata tarkasti mitään ohjelmaa, on harjoitteluni kuitenkin melko systemaattista. Muokkaan viikkojen harjoitusta kuitenkin omaa kroppaa kuunnellen. Nyt kun selailen joulu- ja tammikuun harjoituspäiväkirjaa, on viikoissa toistunut tietyt asiat:

- pitkä juoksulenkki 2-3 h
- vähintään kaksi lihaskuntoharjoitusta (kotona jumppaa tai ohjattua saliharjoittelua: cross training, kahvakuula, circuit)
- palauttavaa pk-harjoittelua kävellen, juosten tai hiihtäen
- yksi "syketreeni" - bodyattack, bodycompat, hiit-treeni tms.
- viikossa vähintään yksi lepopäivä

Joinakin viikkoina salitreenejä tullut useampi ja toisina sitten taas juoksua vähän enemmän. Viikot sisältävät myös paljon palauttavaa kävelyä tai retkeilyä. Suunnitelmissa olisi lisätä pk-harjoittelun lisäksi viikkoon yksi kovempi juoksuharjoitus, joka olisi intervalliharjoitusta tai vetoa. Nopeutta kun ei sovi myöskään unohtaa. 

Tässä viime viikon treenit

Ma: Bodyattack 60 min - Ohjattu ryhmäliikuntatunti. 
Olen tykästynyt tähän, koska se on mielestäni juoksijalle varsin hyvä tunti, se sisältää paljon erilaisia hyppyjä ja ikäänkuin juoksutekniikkaharjoitteita: pakara-ja polvennostojuoksua, erilaisia hyppelyitä yhdellä jalalla, keskivartalotreeniä ja myös lihaskuntoa.  Mainion tehokas paketti!

Ti: Circuit 60 min - ohjattu salitreeni.
Koko kropan treeniä erilaisilla harjoitteilla. Kivaa kun joku sanoo, mitä tehdään ja minähän teen niin että hiki virtaa :)

Ke: Lepopäivä

To: Hiihtoharjoittelua Puijolla 60 min + Puijolla ulkoilua (ja vähän portaita) 20 min
Hiihdon harjoittelu menee myös mentaalipuolen harjoittelusta. Ei ole lainkaan niin helppoa kuin juoksu, mutta pikku hiljaa opetellaan. Mutta se hetki, kun sai monot pois jalasta ja kipaisin Puijon portaisiin. Ei ole juoksua voittanutta;) Mutta en kyllä luovuta hiihdon opettelun kanssa, vielä se lähtee..Pe: Koko kropan treeni salilla kaverin kanssa 60 min
Hyppyjä ja kehonpainotreeniä vastuskuminauhaa hyödyntäen. Koko kropan treenejä.

La: Pitkä juoksulenkki 23 km, 2:18, 6min/km 
Fiilis oli hyvä, mutta olosuhteet toi juoksuun myös mentaalipuolen harjoitusta. Jäisellä tiellä lumipöperöä, eikä askel sitten pitänyt yhtäään.. Onnistuin vielä valitsemaan varsin mäkisen reitin, vaikka kovin tasaista huudia ei meidän suunnilta muutoinkaan löydy. :) Pitkiksen lopuksi tein pienet spurttijuoksut. Vielä vauhtiakin irtoi :)Su: Retkeilyä lumikengillä noin pari tuntia
 Kevyttä retkeilyä ja luonnon ihastelua. Lumihassuttelua. :)Juoksun iloa edelleen toivottelen ja mahottoman mukavia treenihetkiä kaikille!
Tehkää siitä, mistä nautitte! :)

Kommentit

 1. Tuo treenirunko on kyllä niin täydellinen! Voin kuvitella kuinka paljon se antaa tilaa just sille liikunnasta nauttimiselle ja hyvän fiiliksen hakemiselle. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin tekee! :) Liikkuminen on ihanaa, nautitaan siitä! :)

   Poista
 2. Hyvä meininki Satu :) Ihania talvikuvia sieltä Kuopiosta! Mä oon huomannut että itelle hiihto ei olekaan niin palauttavaa, vaan syke helposti karkaa vaikka ei tuntuiskaan niin raskaalta.. Ainakin mäissä. Mut parasta touhua, tykkään! Hyvän monipuolista sulla, ja sen nimeen itsekin vannon, oli tavoitteet mitkä vaan! Pääasia että nautinto säilyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeij, ilon ja nautinnon kautta - mutta välillä hampaat irvessä. Siinä on mun ajatukset treenaamiselle. Monipuolisuus on mielekästä, enkä näe itseäni pelkästään juoksevana. Mutta joooo - siis hiihto ei oo kyllä todellakaan aina palauttavaa, sama homma että sykkeet karkaa (siis ehkä.. ainakin siltä tuntuu, en sitä sykemittaria edelleenkään omista..). Mutta viime aikoina se on ollut semmoista kevyttä hiihtelyä, niin menee palauttelusta. :)

   Liikkumisen iloa sinnekin! :)

   Poista
 3. Hyviä treenejä! :) Ja makeita kuvia! Hiihdossa on enemmän töitä tekeviä lihaksia, joten siinä sama rasitus on sykkeessä enemmän juoksuun verrattuna. Jos siis sitä mittaria käyttää. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitatko että hiihdossa voi olla vähän korkeampi syke ja se vastaa rasitukseltaan pienempää sykettä juoksussa? Mielenkiintoista :)! Olen vasta nyt monen tauon jälkeen käyttänyt mittaria taas!

   Poista
  2. Joo! Ja vastaavasti vaikka pyöräilyssä, missä ajoasento kannattelee jonkin verran, on vastaavan rasituksen sykkeet alhaisemmat. Mullakin oli vuosikaudet sykkeen mittaus katkolla, kunnes innostuin taas muutama vuosi sitten. :)

   Poista
  3. Jes, kivaa kommentointia tytöt! :) Ja näinhän se on, että eri lajeissa sykkeet erilaisia eikä suoraan niitä voikaan vertailla. Ja heii kuulkaas, minäkin ajattelin hankkia itselleni uuden sykemittarin.. kunhan vaan keksis minkä valitsisi.

   Poista

Lähetä kommentti