Mutkia matkalla ultramaratonille


Alkuvuoden liikkumisen euforiaan on sekoittunut hippunen huolta kevään karkeloista. Nilkan oireilu on herättänyt huolta siitä, että mistähän lopulta on kyse ja mitähän nilkka tuumaa parin kuukauden päästä olevasta 80 kilometrin "pikku rykäisystä".

Tämä on pysäyttänyt minut miettimään sitä, että nilkan kanssa on ollut oireilua paljon ennenkin. Se on nyrjähtänyt monia kertoja, ja juuri tämän vasemman jalan kanssa on ollut monenlaista haastetta. Taustalla on siis varmasti jotain muitakin syitä, jotka altistavat vasemman puolen kuormitukselle. "Tavallisessa" menossa tätä tuskin edes huomaisi, mutta kuormituksen kasvaessa saattaa kroppakin kertoa, etten vielä ole valmis. Tiedä häntä. Fyssarin käynnillä taannoin havaittiin vasemman puolen sääriluun olevan hitusen lyhyempi ja myös puolieroja lihasten vahvuudessa. Ihan kirjaimellisestikin pitkässä juoksussa oireilut voivat sitten näkyä yhä enemmän. 

Noh, vielä en ole hanskoja lyönyt tiskiin ultramaratonin suhteen. Vielä on aikaa. Näinä hetkinä, kun mieli alkaa harhailla epäilyjen puolelle, on lyötävä faktat tiskiin. Olen tehnyt pitkäjänteistä työtä. Olen saanut treenata monta kuukautta terveenä, monipuolisesti. Marraskuussa selkeästi voimajakso, joulukuussa kuvioihin myös pitkät juoksut, jota olen voinut jatkaa tammikuun puolelle saakka kunnes pitkien lenkkien oheen tuli myös pitkät hiihdot. Koko ajan mukana on ollut lihaskuntoharjoittelua kotijumppana tai salilla. Olen ollut terveenä ja liikkunut ilman vammoja. Olen myös mentaalipuolta harjoittanut esim. kuntosalilla boxihypyissä ja miettinyt niitä Rukan viimeisiä mäkiä. 

Maaliskuussa minun oli tarkoitus siirtyä vetojen pariin. Vähemmän treeniä, mutta suuremmalla teholla. Tarkoituksena oli kevään aikana kehittää sitä osa-aluetta, joka on heikoin. Eli sitä pahan olon tunteen sietämistä. Eli kunnon vauhtivetoja. Määrää ei passaa enää lisätä, koska olen jo osoittanut sen, että jaksan liikkua tuntikausia. 

Noh oireilut nyt esti suunnitelmat, nilkka ei ole vielä valmis, ja kaiken lisäksi olen nyt flunssassa. Mutta olen toiveikas täältä punkan pohjalta noustessani. Vielä ei ole aika luovuttaa. Vielä on aikaa. 

Onhan tässä jo kaikessa opittu, että matka sisältää ala- ja ylämäkiä. Ei passaa liikaa jäädä tuijottamaan edessä olevia haasteita. Piirtää mieleen liiikaa vuoria. 

Parempi edetä askel kerrallaan. Nousta ylöspäin etappi kerrallaan. Ja lopulta havaita, ettei niin suuresta vuoresta ollutkaan kyse, ettei sitä olisi voinut saavuttaa.
Nyt tässä vaiheessa, minun pitää vakuuttaa itselleni että olen hyvässä kunnossa. ;) Olen tehnyt hyvää ja monipuolista työtä, eikä tämä hetkellinen tauko heivauta vahvaa pohjaa, jota olen rakentanut. Paremmassahan tilanteessa minä olen verrattuna niihin, jotka havahtuu nyt, että pitäisi alkaa treenata. ;) 

Ja tietysti, juoksutauon aikana olen tehnyt sitä mitä pystyn: lihaskuntoa, uintia ja kotijumppaa. Ei siis mitään hätää. Täältä vielä noustaan, entistä vahvempana. ;) 

Ps. Alan kyllä tosissani kaipaamaan jo sulia keliä ja kevään tuntua. Juoksukärpänen alkaa nousta kevään juoksutapahtumiin valmistautumisia lukiessa ja ajatellessa, että kohta on kevät. Tosin täällä päin savvoo on kyllä lunta sen verran paljon, että hiihdetään vielä juhannuksenakin. ;) No, onpahan optimaaliset maastot treenata Karhunkierroksen kevättä ajatellen. 


Sulat tiet maaliskuussa 2016. Tätä saa vielä tovin odotella. :D

No mutta heiii, kuinka moni teistä on jo valmistautumassa kevään juoksukarkeloihin? Miten menee? :) 

Kommentit

 1. Tsemppiä, raskas on varmasti tilanne, siis henkisesti. :) Olet kuitenkin harjoitellut tosi hyvin, joten ei ole hätää vielä. Onko mahdollista vaihtaa lyhyemmälle matkalle, jos parantuminen pitkittyy? 80 km on melkoinen matka, eikä varmaan ole tarkoitus lähteä kävelyretkelle. Riittäähän sitä polkua sitten myöhemminkin juostavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mahdollista, ja niin teenkin jos siltä lähempänä näyttää. :) Tilannetta seuraten ja kroppaa kuulostellen. :) Kiitos tsempistä! <3

   Poista
 2. Kiitos kysymästä, mulla meni myöhäisen kevään vuoksi kisakalenteri uusiksi. En saa itseäni puolimaratonkuntoon viidessä viikossa. Mutta en ota stressiä siitä. Rakentelen rauhassa perusjuoksukuntoa ja venytän sitten mahdollisuuksien mukaan juoksukautta toisesta päästä.

  Tsemppiä Karhunkierrokselle valmistautumiseen! Analyysisi perusteella olet hyvässä vaiheessa treenauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvältä kuulostaa myös sinun päätöksesi kasvatella rauhassa peruskuntoa, syksyllä saa sitten tykittää sielunsa kyllyydestä. ;) Ja kiitos tsempistä, hyvässä vaiheessa ollaan tosiaan, ja katsotaan miten etenee nyt nilkan suhteen. Päivä kerrallaan.

   Poista
 3. Mulla iskee kauhea juoksuikävä nyt kevään tullen ja kun seurailen juoksukavereiden kisavalmistautumista!💛Vaikka oma tauko onkin oikein hyvästä syystä, niin ei se aina niin helpolta tunnu 😏Ja vielä kun kyse on aika pitkästä tauosta, mulla tulee varmaan yhteensä ainakin 7kk juoksematta..ja siinä sitten hommaa riittää, kun yrittää jonkinlaiseen juoksukuntoon taas päästä järkevällä tavalla! 😅🙈Mutta, ei stressiä! Elämä tuo mukanaan erilaisia tilanteita! Ja ihana asenne sulla, tsemppiä! 💛

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kevät ja juoksuhuuma on kyllä niin kirpaisevan ihanaa, enkä ihmettele että haikeus iskee vaikkakin sinulla juoksemattomuus johtuukin niin ihanasta asiasta. Mutta pian olet juoksukisoissa taas kirmaamassa, ehkä nopeammin kuin huomaatkaan. Aika kun vain lentäää :) Mutta näinhän se on, että liikkuminen pitää soveltaa elämäntilanteen mukaan, ja musta on vain niin hienoa miten jaksat aktiivisesti jumppailla myös masun kanssa. Ihana sinä! Mukavaa kevään jatkoa! :)

   Poista
 4. Tsemppiä, tosi hienoa, että maltat kuunnella kroppaa, etkä väkisin tee mitään siinä pelossa, että kunto häviää. Ja hyvän pohjakunnon olet kuitenkin saanut treenattua. :)

  Olin itse ilmoittautunut 53 km juoksuun Karhunkierrokselle, viime keväänä kävin juoksemassa sen 31 km. Kuitenkin kevät on ollut sellaista hullun myllyä, että pitkiä lenkkejä en ole päässyt tekemään suunnitelman mukaisesti, joten päätin myydä paikkani pois. Olen tuohon päätökseeni enemmän, kuin tyytyväinen. Tapahtumia tulee aina uusia ja tuo olisi nyt vain tuonut enemmän stressiä, kuin lievittänyt sitä. Ehkä syksylle joku tapahtuma sitten!

  Minna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempistä, täällä hötköilyllä olisi varmaan saanut vaan pahempaa aikaa.

   Fiksu päätös siellä, tavoitteet ei saa olla liian stressaavia vaan niiden pitää olla inspiroivia. Ja onhan niitä kisoja siellä sun täällä, vaikka joka viikonlopulle :)

   Poista
 5. Tuolla instan puolella jo heittelit toivoita tuosta pidemmästä matkasta. Mikä nilkan tilanne on nyt? Oletko ajatellut lyhentää matkaa vai jättää koko kisan väliin? Mitä muita suunnitelmia sinulla on tälle kesälle?
  Minun ensimmäinen ”kevään” kisa on toukokuussa myös mutta tällä kertaa Terwamaraton Oulussa. Ajattelin kautta suunnitellessa, että en oikein tänä vuonna uskalla ottaa heti rankinta polkukisaa kauden alkuun, ettei mene koko kesä siitä toipuessa 😅. Treenaaminen on ollut tänä vuonna järkevämpää ja maltillisempaa ja sen turvin toivon säilyväni ehjänä. Mutta mikään ei ole toki varmaa. Heinäkuussa sitten kauden pääkisa Pallas - Hetta ❤️ ja syksylle suunnittelen jotakin matkaa Vuokatti Trail Challengeen. Laitahan mietintään tuo Vuokatti, jos nilkan oireilun takia kevään kisat jää välistä 😉

  Ja hei, olen haastanut sinut kolme hyvää- haasteeseen blogissani, käyhän kurkkaamassa 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan alkuun, kiitos haasteestasi. Tuli hyvään hetkeen. :) Niiiiin tärkeää pysähtyä hyvän äärelle. Nilkkaoireilu jatkunut ja 80 km jää varmasti väliin. Oireilu ollut vaihtelevaa ja viikon sisään jälleen pahentunut. Viikko sitten juoksu oli ihanaa, eikä mitään oireilua, mutta seuraavalla viikolla nilkan turvotusta taas ilmeni. Jotain häikkää on, joten olen varannut ajan tutkimuksiin, jotta saa selvyyttä oireiluille. Voi olla, että Kuusamossa en juokse mitään. Mutta saa nähdä, katsotaan mitä lääkäri tuumaa.

   Ja hei, sun suunnitelmat kuulostaa mainioilta!!:) Mun pääsuunnitelma kesälle on Mont Blancin ympärijuoksu loppukesästä. Toivottavasti ei tule niin pitkää vaivaa tälle jalalle, etten sitä pystyisi. Mutta nyt keskityttävä tähän hetkeen ja otettava vastaan se, mitä tuleekaan.

   Tsemppiä treenaamiseen ja hyvää pääsiäisen aikaa! <3

   Poista
  2. Olen niin hengessä mukana ❤️ Ihanaa pääsiäisen aikaa myös sinulle ja perheellesi 🐣

   Poista

Lähetä kommentti