Tour Du Mont Blanc - omatoimimatka: juoksuvarusteet ja ruokahuolto

Polkujuoksuvarusteita koko sänky täynnä. Viikon tavarat levitettynä sängyn päälle ja pussitettu mini-grip pusseihin. Jännittää, mahtuuko nämä kaikki Salomonin 12 litran liiviin. Olen päättänyt, että mistään turvallisuuteen liittyvästä en tingi, mutta mukaan lähtisi vain pakollinen. Olin ostanut 20 litran salomonin juoksurepun, mutta juoksuistuvuus ei ollut niin hyvä, joten onneksi sain ystäväni Heidiltä lainaan 12 litran salomonin juoksuliivin. Tähän hätään en olisi ennättänyt sitä itselleni hankkia. Liivimallisissa juoksuistuvuus on niin hyvä, joten mieluusti lähtisin liivimallilla matkaan. Ja olihan se, tila-ihme. 

Nämä kaikki mahtui matkaan mukaan. Mitäpä sitten tarvitsi viikon polkujuoksureissulle, jossa yöpymiset olivat etukäteen varattu vuoristomajoihin ja yhteen hotelliyöpymiseenkin matkan varrella. 

Lähdimme reissuun siis vain käsimatkatavaroilla Suomesta asti. Juna-ja lentomatkalla meillä oli päällä vanhat vaatteet, jotka jätimme roskiin (toki kierrätys olisi ollut paras..) ensimmäiseen yöpaikkaamme hotelliin. Mutta muutoin Kuopio - Helsinki - Munchen(vaihto) - Geneve - Les Houches - Tour Du Mont Blanc-kierros - Chamonix - Geneve - Munchen(vaihto) - Helsinki - Kuopio. Samat kamat, koko viikon. :D Käytännössä samat juoksuvaatteet ja repussa kulki toinen setti ja sai laittaa iltaisin sitten "puhtaat" vaatteet päälle. Ja Chamonixista ostettiin yksi puhdas paita sitten kotimatkalle. :)

Juoksuvarusteet: Salomonin polkujuoksukengät, shotsihame, t-paita, lippis suurimmaksi osaksi (paitsi nyt tässä...)

Iltaisin:  t-paita, merinovillapaita, juoksutrikoot, sandaalit

Varusteet (sisältää siis kamat, jotka myös päällä):
 • Salomon 12 litran juoksuliivi 
 • 2 x 0,5 litran lötköpullot
 • 1,5 litran juomapussi
 • Juoksushorsit
 • Juoksutrikoot
 • T-paita x2
 • Ohut juoksutakki (toimi pitkähihaisena juoksupaitana)
 • Ohut merinovillapaita
 • Pitkitket
 • Goretex-takki
 • Buffi, lippis, huivi
 • Hanskat
 • Sukat x 2
 • Alushousut x 3
 • Korvatulpat ja silmälaput
 • Urheiluliivit x2
 • Aurinkolasit
 • Minipyyhe
 • Makuupussilakana
 • Sandaalit
 • Juoksukengät
 • Varavirtalähde,
 • Kello + laturin piuha
 • Puhelin + laturi
 • Passi, maksukortti, ajokortti, vakuutuskortti, käteistä rahaa 
 • Otsalamppu 
 • Vaellussauvat
 • Wc-paperi, käsidesi, minipussi-savet

Ea:
 • sidostarpeita, laastaria, rakkolaastaria, tukiside, kinesioteippi, urheiluteippi
 • särkylääkettä, imodium, antihistamiini, elektrolyyttiliuos-tabletteja, antibioottivoide, desinfektiolappuja, minikylmägeeli, avaruuslakana

Hygienia:
 • hammasharja(varsi katkaistu - mahtuu pienempään), tahna(saaralla yhteiseksi), deodorantti, shampoo, voide estämään hiertymiä,minikampa, 50-aurinkovoide

Energiaa:
 • pähkinä-rusina-karkkisekoituksia, geelejä, puuropussit aamuksi
 
Lisäksi minulla oli iso suojapussi juoksuliiville, jota käytin lentokoneessa ja myös minipussi, jota käytin sitten "käsilaukkuna" jossa oli arvotavarat iltaisin liikkuessa majapaikassa. Ensimmäisenä päivänä minulla oli vielä spibelt-juoksuvyö, jota olin ajatellut käyttäväni lisämahdollisuudeksi kuljettaa esim. energiaa. Ekana päivänä minulla oli myös sandaalit sidottu juoksuliivin päälle. Lopulta sain viriteltyä nämäkin tavarat liivin sisään, jotta ylimääräisiä juttuja ei repun ulkopuolelle tarvinnut laittaa. Muuta kuin sauvat kiinnitettynä silloin kun niitä en käyttänyt. 

Saaralla oli suurin piirtein samat tavarat matkassa, eli juoksukamikset päällä + toinen setti repussa ja lisäksi olimme varautuneet siis myös vuoriston vaihteleviin sääolosuhteisiin (lämmintä ja sateen kestävää!), mutta niitä emme sitten lopulta tarvinneet. Saaralla oli matkassa salomonin 20 litran reppu.  Huvittaa viime kesän ajatus, että ostaako 75 litran vai 65 litran rinkka. Onneksi tyydyin pienempään. Jos selvisin 12 litran juoksuliivillä viikon reissun, taatusti selviän 65 litran rinkalla myös viikon patikkareissun.  :D

Oliko matkassa sitten mukana jotain "turhaa". Vaikka Satu ja Sami kertoivatkin, että vesipisteitä on niin hyvin tarjolla että he pärjäsivät 0,5 litran x 2 lötköpulloilla, olin silti pakannut matkaani 1,5 litran juomapussin, jota ei siis todella tarvinnut. En täyttänyt juomapussia enää ensimmäisen päivän jälkeen, joka toi tilaa liiviin muulle varustukselle. Eli tätä ei olisi tarvinnut.


Kaikelle muulle (paitsi ihan lämpimille vaatteille) tuli käyttöä, mutta näistä turvallisuusasioista ei voi tinkiä jatkossakaan. Kyllä ne vain tarvitsee kantaa mukana, koska sääolosuhteista ei tiedä, saatika jos loukkaantuu reitin varrella, niin on erittäin tärkeää että ea-tarvikkeita ja lämmintä vaatetusta on mukana!  Se, mitä ottaisin mukaan lisäksi seuraavalle reissulle olisi Precosa-tabletteja ja vielä lisää elektrolyyttiliuoksia, etenkin jos on tiedossa kuumaa keliä... tai jos sattuu mahapöpö iskemään (kuten meillehän näin kävi viimeisenä päivänä...). 

Toinen asia varusteiden lisäksi, mistä monet ovat kyselleet.. Miten ruokahuolto? 

Runsas aamupala + puolivälissä pidempi tauko + iltaruoka majapaikassa.  Matkan aikana energiaa ja juomaa säännöllisesti. Kuten tiedätte, minä noudatan gluteenitonta ruokavaliota (jo vuosia) mahaoireilujeni vuoksi. En ole keliaakikko (aikanaan tämä siis poissuljettu tähystyksellä), joten ehdoton minun ei tarvitse olla, mutta en ole aikoihin syönyt vehnäpohjaisia tuotteita. Tällä reissulla ei ollut vaihtoehtoja. Vain harvasta aamiaispaikasta löytyi gluteenittomia tuotteita. Eli keliaakikon olisi ollut ehdottomasti kannettava omia eväitä mukana matkassa, mutta minä söin mitä tarjolla oli. Energian saaminen oli tärkeintä. Pääosin aamiaiset olivat ihan hyvät, yleensä niissä oli leikkeleitä ja juustoa, leipää, kahvia, mehua, jogurttia ja muroja/maissihiutaleita, hedelmiäkin joissakin paikoin. Usein olimme käyneet edellisiltana kaupassa, josta olimme mm. ostaneet hedelmiä aamiaiselle. Lisäksi molemmat meistä kantoi mukaan puuroa, jota sitten söimme aamuisin mikäli aamiainen olisi muutoin ollut vähän heikkolaatuinen. Pääsääntöisesti saimme koottua kyllä hyvät aamiaiset, etenkin vähän itse tuunattuna.
Iltaruuat vuoristomajoissa olivat kuitenkin mielestämme erittäin hyviä. Yleensä ne sisälsivät vielä useamman ruokalajin, jotta sai tankattua polttoainetta seuraavaan päivään. Onneksi joka paikassa pääruoan lisuke oli joko riisi tai peruna (huh minun mahalle!:)) ja lisäksi tarjolla oli kyllä useimmiten lihaa. Saara ei syö punaista lihaa, joten myös kasvisvaihtoehto oli siinä tapauksessa aina tarjolla. Yhteiset illalliset vuoristomajoissa oli kyllä oikein ihana yhteisöllinen lisä reissulle, jossa saimme jutustella muiden kanssavaeltajien kanssa. Illalliset oli kaikissa paikoissa klo 19.Matkan varrella oli kauppoja / kahviloita, joissa sai täydennettyä energiatäydennystä matkalle tai nautiskella kupposen kuumaa tai kylmää juomaa reitin varrella. Sipsipussi oli aika vakio ostos, koska helteessä se suolan tarvekin oli aikamoinen..Kokonaisuutena omatoimimatkamme oli myös käytännön järjestelyiden suhteen toimiva. Olimme varanneet siis majapaikat etukäteen jo marraskuussa. Hyödyntäen tätä sivustoa. Geneven lentokentällä Chamonixiin hyödynsimme Mountain drop offs - palvelua.  Tämän varauksen teki tosin ensimmäinen yöpaikkamme, Rocky Pop Hotel -puolestamme. Seuraavaa reissua ajatellen myös paluukyyti Chamonixista Geneveen on tärkeää varata etukäteen. Saimme sen kyllä varattua Easy Bus- palvelun kautta myös edellisenä iltana, mutta viimeisen paikan henkilökunta kauhisteli ettemme olleet varanneet lippuja etukäteen. Ehkä siis syytä varata, onneksi päästiin lentokentälle kuitenkin. :) Vaikkakin hitusen paremmassa voinnissa, olisihan Chamonixiin voinut vielä jäädä. Siellä kyllä keksisi kaikkea kivaa touhua. Odotellessani kyytiä lentokentälle, makoilin mahapöpöisenä yhdellä penkillä ja katselin vuoria. Arvanette, että näitä lumihuippuisia vuoria katsellessanne alkoi kyteä ajatus Mont Blancin huiputuksesta. Ehkä palaan siis joskus, muissa merkeissä ;) 


Ihana vuorien viettelys. Tämä ei jäänyt taatusti viimeiseksi reissuksi tänne alppien syleilyyn. :)

Dream it - Do it.


Kysykää ihmeessä lisää, jos jotain haluatte tietää. Mieluusti autan seuraavia omatoimimatkalle lähteäviä. Haluan tässäkin kiittää Satua ja Samia, jotka tarjosivat omat vinkkinsä jo heti käyttöön! :) 
Satu ja Sami juoksivat reitin 3,5 päivässä ja heidän kokemuksiaan pääset lukemaan täältä: 

Satu Uusivirta / Matkalla ultrajuoksijaksi: 

Sami Sundstöm / 

Ihanaa elokuun jatkoa kaikille! :) Uskaltakaa unelmoida ja ottaa askeleita unelmienne eteen. <3


Kommentit

 1. Meinasinkin jo edelliseen postaukseen kysyä, että miten te järkkäsitte kamat paikasta toiseen, mutta siis kantamalla. :D Aika vähällä sitä tulee toimeen, jos suunnittelee tarkasti sään mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kaikki kamat selässä mukana. Kai niitä palvelujakin olisi tarjolla, että kamat siirtyisi paikasta toiseen, mutta nääh.. hyvin kulki kaikki mukana! :)

   Poista
 2. Kiva oli lukea varusteista ja ruokahuollosta! Todella vähillä kantamuksilla kyllä pärjäsit, wau.

  Tulee kyllä näitä juttuja lukiessa hirveä hinku päästä itsekin joskus vastaavaan reissuun. No, unelmoinnista se lähtee. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähällä sitä pärjää, ja mielestäni mitään ei kyllä matkasta puuttunut joten kaikki tarvittava oli mukana. Useinhan sitä reissuun kun reissuun tulee otettua liikaa tavaraa mukaan. Ja oii unelmointi on ihanaa, polkujuoksuvaelluksenhan voi toteuttaa alkuun vaikka pienemmässä mittakaavassa ja sitten lähteä alpeille nauttimaan!

   Poista

Lähetä kommentti