Puolimaraton kotikaupungissa - Kuopio Maraton


Syyskuun ensimmäinen viikonloppu. Kotikaupungissa kuhisee juoksijoita. On Kuopio Maratonin, juoksun juhlapäivän aika.

Olen osallistunut Kuopio Maratonille viisi kertaa, ensimmäisen kerran vuonna 2009, joka oli minun eka puolimaraton. Vuodesta 2013 asti olen juossut  Kuopiossa neljästi puolimaratonin ja kerran maratonin. Poikkeuksen perinteeseen toi viime vuosi, kun olin juoksemassa Nuuksion poluilla ultramaratonia. Harmittelin, että kisat osuivat päällekkäin. Nyt en malttanut katkaista perinnettä, kun kerran Kuopiossa olin.  Niin päätin edellisiltana, että lähden matkaan. Kiitos Kuopio Maraton*, että tarjosit tämän mahdollisuuden. 


Kuvan mahdollinen sisältö: 4 henkilöä, hymyileviä ihmisiä, ihmiset seisovat
Kuva: Kuopio Maraton - Facebook.

Pitkään juosseena enää puolimaratoniin valmistautuminen ei jännitä niin paljon kuin ennen, mutta yhtä kivaa on saapua kisapaikalle, jossa on ihana kisakuhina. Kuopio Maraton on järjestetty jo  yli 20 vuotta. Pitkään kisakeskuksena toimi Rauhalahden kylpylähotelli. Viimeiset vuodet kisakeskus on ollut Kuopio Hallilla, joka on ollut mielestäni positiivinen muutos. Tosin kisakeskuksen muutos toi myös reittimuutoksen, sitä se ei helpottanut.

Kuopio Halli tarjoaa hyvät puitteet järjestelyille - ilmoittautuminen, tavaroiden säilytyspiste, kaikki samassa paikassa. Lisäksi myös myyntipisteitä.

Maalisuora Kuopio Hallin sisällä - loppukirin paikka.

Maltti ja Valtti matkassa - tapahtumaa myös perheen pienimmille.

Kuopio Maratonilla on myös 10km matka, myös kävelysarja. Tärkeintä yhteinen liikkumisen ilo.

Kuopio Maratonin reitti kulkee kauniissa, monipuolisissa maisemissa. Paras osuus on mielestäni Väinölänniemen osuus, jossa juostaan rantaviivaa pitkin. Muutoin reitti kuvastaa Kuopiota, hivuttavia ja pitkiä nousuja, ja myös laskuja. Monipuolinen juoksureitti, joka tarjoaa haastetta niin puolimaratonille kuin maratonillekin. Nettisivuilla vastattiin "Onko reitti vaativa?"-kysymykseen:
"Riippuu reitistä ja osallistujan lähtökunnosta. Juoksu- ja kävelyreitti kulkee paljon tasaisia maastoja pitkin ja reitin varrella myös joitakin loivia mäkiä. Suurin osa reitistä kulkee joko lammen tai järven rantaa pitkin. Meidän kuopiolaisten mielestä nämä ovat normaaleja lenkkimaastoja.". Haha :)

Eilisen perusteella tuntui, että reitti oli täynnä "loivia" mäkiä. No, okei ehkä ne oli loivia, mutta piiitkiä. Tai noh, se on tietysti mihin suhteuttaa, vastahan olin alpeilla kipuamassa pari tuntia yhtä soittoon kunnon nousuja, mutta kylläpä ne eilisen kotimaastotkin vaan tuntui jäytävän reisiä.

Kisaperinteisiin kuuluu tunti ennen starttia pientä purtavaa, perinteiset selfiet ja vessakäynti. Pukkareissa on jännittynyt tunnelma ja fiilistellään kanssajuoksijoiden kanssa sen hetken fiiliksiä. Toiset valmistautuneet pitkään, toiset vähän vähemmän. Itse lukeuduin niihin, jotka yrittivät lähteä testaamaan juoksukuntoaan "vanhoilla vauhtikestävyyspohjilla." Ja niin yksi ystävistänikin, joka saapui 20 minuuttia ennen starttia paikalle. Huolehdin hänen puolestaan ilmoittautumisen. Jälki-ilmoittautuminen onnistuu tunti ennen starttia, joten mukaan pääsee myös viimetipassa :) Itsellänikin oli vastaavanlainen extempore-lähtö vuonna 2013, joka onkin yksi ikimuistoisimmista juoksuista. Juuri ennen ilmoittautumista ehdin paikalle ja päätinkin lähteä matkaan. Kotikaupungin kisojen etu. :) 

Toki juoksuun on myös hyvä valmistautua.. Niin varmasti monet ovat tehneetkin. Juoksuharjoittelusuunnitelmaa, kisavalmisteluita ja malttamatonta odotusta ja kutkuttavaa jännitystä odottaessa h-hetkeä. Yksi juoksutapahtumien suola. Tällöin starttiviivalla voi todeta itselleen, että nyt on se hetki, kun saa vain nauttia. On juoksun juhlapäivä. 

Kuva: Kuopio Maraton Facebook
Noh, mitenkä se minun "juoksun juhlapäivä" sitten meni. Lyhyesti: raskain puolimaraton ever.  Koetin lähteä tavoittelemaan 1:45-aikaa, jonka tuntumaan olen juossut täällä Kuopiossa monet kerrat. Ei ollut vain mitään hajua, miltä vauhtijuoksu tuntuisi koska se on jäänyt vähän vähemmälle. Tai noh, vauhtikestävyys-lenkkejä en ole juossut lainkaan. Tällä viikolla oli takana myös parit tiukat jumpat, joten ei kovin valmistautunein fiilis.

Rohkeasti kuitenkin liikkeelle reippaasti. Juoksu tuntui sujuvan ihan hyvin. Kympin juoksin vähän päälle 49 min, joten vauhti oli vielä ihan ookoo, mutta sen jälkeen tuli kyllä haastavammat osuudet. Jalat tuntui raskaalta, eikä kevyestä menosta ollut tietoakaan. Viikon jumpat painoivat jaloissa ja ymmärsin, että tästä ei muuten tule kovin kevyttä juoksua.Yritin ylläpitää vauhtia, mutta se oli haastavaa. Ai että aloin kaipaamaan lennokkaan askeleen tuntua, mutta tänään sitä ei ollut luvassa. Varsinkin kun reitin lopussa olisi edelleen ne pitkät loivat nousut.. Reitillä kuitenkin tuumailin, että nyt kyllä irtoaa se mitä tänään annettavissa on. Voi olla, että sparrauksesta olisi ollut apua, kenen peesissä olisi pysynyt. Mutta ei, tänään 1:45 ei ollut saavutettavissa. Näin jälkikäteen kun katson analyysia reitistä on positiivista huomata, että vaikeiden ja hitaampien kilometrien seassa on myös niitä "5min/km" kilometrejä, tarkoittaen sen että kyllä minä yritin. :) Nyt vain loivat nousut vei mehut, enkä niissä kyennyt ylläpitämään vauhtia.

Mutta ai että tätä näkymää! Viimeinen alamäki ja pääsy Kuopio Hallille maalisuoralle. Pian yhdeksäs puolimaraton oli sitten siinä. 
.


Maalisuoralla loppukiri ja juuri sain alitettua 1:50. Aikani oli 1:49:59. Haha. :) Mitali kaulaan, urheilujuomaa, vettä ja banaania.. ja hakemaan saman tien varusteita, jotta sai kuivaa paitaa ylle. 
Maalissa kävi kova kuhina, juoksijoita saapui maaliin säännöllisesti. Pian alkoi myös palkintojen jako, jossa palkittiin puolimaratonin viiden kärki. Sinnepä neljänneksi kipusi myös extempore-lähdöllä ollut ystäväni, kaikki ei näytä tuota valmistautumista vaativan. x)

Jäin odottelemaan maaliin vielä toista kaveriani, jolla lopulta oli myös raskain puolimaraton ikinä. Meillähän oli siis teemapäivä ;) Nautiskelin hallilla edullista keittolounasta, jotta sai purtavaa ennen siirtymistä uimahallille. Osallistuminen sisälsi mahdollisuuden käydä uimahallilla peseytymässä ja uimassa, ja kylläpä se vain maistui. Sauna, uinti, ja kylmäallas oli juuri sitä, mitä raskaat reidet vaativat. :) 
Kiitos Kuopio Maraton* ja kiitos ihanat kannustajat matkan varrella! Järjestelyt toimivat miltei moitteettomasti. Tosin seuraavaa vuotta ajatellen varusteiden jätössä voisi olla enemmän porukkaa. Pitkä jono yllätti ja jo hieman alkoi jännittämään ennättäisikö starttiin ajallaan. Ruuhkasta huolimatta oli ystävällinen palvelu, joka toi toki hymyn huulille. Hyvin me lopulta ehdittiin starttiin ja yhteiseen lämmittelyynkin. 

Minulle tämä puolimaraton muistutti, että ilmaiseksi ei Kuopion kaduilla saa mitään - vaan kyllä treenata pitää. Tästä sisuuntuneena seuraavaan puolimaratoniin, joka on muuten minun kymmenes, aion valmistautua ja treenata, ja aion lentää.

Näin loppuun vielä Onnittelut jokaiselle juoksijalle ja kävelijöille. Lopulta tässä juoksubuumissa on kuitenkin parasta tämä meitä yhdistävä liikkumisen ilo. Minulle tämä Kuopiossa juokseminen on aina niin erityistä, sillä täällä olen juoksuharjoittelun aloittanut. Vänärillä vielä: tolpan välin juosten, toisen kävellen. Vuorotellen. Säännöllisesti harjoitellen. Muistan yhä sen fiiliksen, kun havaitsi ettei tarvitse enää kävellä. Juoksukunto oli kohonnut ja sehän on sitten vienyt vuosien myötä mennessään. Vaikka matkat on pidentyneetkin ja tapahtumia on tullut koluttua useampiakin. Sama asia on säilynyt: rakkaus juoksuun. Se on parasta pään nollausta. Liikkuessa tulee hyvä olo.

Ihanaa syksyn jatkoa - syksy on  parasta juoksuaikaa! Nautinnollisia juoksukilometrejä kaikille!

Oliko joku teistä lukijoista juoksemassa? Olisi erittäin mukava kuulla sinun kokemuksiasi, kirjoitahan ihmeessä kommetteja. Jaettu ilo on paras ilo. :)


*Osallistuminen saatu blogiyhteistyön kautta.


Kommentit

 1. No melko kovahan se reitti on! Siellä voi yrittää omaa reittienkkaa, mutta parhaat ajat kannattaa tehdä muualla. :D Tapahtumana toki hieno, onko se nyt aina niin minuuttien päälle. :)

  Onnea hienosta yhdeksännestä puolikkaasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Raita! Omaa ennätystä tosiaan kannattaa jahdata jossain muualla, mutta kaunistahan täällä meillä Kuopiossa on, joten sen puoleen kyllä kannattaa Kuopion kaduille tulla juoksemaan. Nyt kovasti mietin, että missähän haluaisin juosta kymmenennen puolimaratonin :) Suosituksia? :)

   Poista
 2. Kyllähän tuo aika silti hieno on, onnittelut! Tapahtuma kuulostaa kivalta, saa nähdä jos joskus tulisi tuonne lähdettyä. Tälle vuodelle jo mietin mutta en lopulta rohjennut, kun kesällä tuli juostua niin vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi että kun et rohjennut - tarjollahan olisi ollut myös kymppi! Ehkä ensi vuonna mukana? :) Ja kiitos, toki aika on oikein hyvä ja olen siihen tyytyväinen. Erityisesti tämänkaltainen kokemus vähän hankalammasta puolimaratonista opettaa myös. Aina ei ole lennokkaita askelia :)

   Poista
 3. Tuonne pitää kyllä päästä! Samalla voisi lyödä kaksi kärpästä samalla iskulla ja näyttää lapsille, mistä mummi on kotoisin.

  VastaaPoista
 4. Mietin tässä, että kun juoksin puolikkaan ennätykseni muutama vuosi sitten toukokuisessa Oulussa, juoksin saman vuoden syyskuussa sitten saman ajan Kuopion reitillä... Että kuinkahan paljon tuo Kuopion aika itseasiassa olikaan parempi, koska reitti oli niin paljon vaativampi ;)
  Onnea hienosta ja sisukkaasta juoksusta ❤️ Kyllä Kuopiossa on tunnelmaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No todellakin, Kuopiossahan olet siis suorastaan lentänyt :) No joo, ei tuo reitti ehkä niiiin raskas ole. Mutta toki eihän kisareitit aina ole ihan ajan suhteen vertailtavissa. Sama reitti on kyllä minulla tuntunut joskus huomattavasti kevyemmältä ja muistan yhä sen lentävän fiiliksen, joka silloin viime kertaisella puolimaralla täällä oli. Noh, nyt ei ollut. :D

   Ensi vuonna Kuopioon jälleen mukaan? :)

   Poista

Lähetä kommentti