Koekaniinina - Pro Method- ja maksimaalisen hapenottokyvyn testaus

Vuosi sitten ajattelin, että vuodesta 2018 tulisi "the juoksuvuosi". Keväällä ilmenneet jalkaongelmat veivät suunnitelmat jokseenkin uusiksi, ja mielen paikoin varsin matalaksi. Tosin näin jälkikäteen tarkasteltuna liikkuminen ja treenaaminen on säilynyt säännöllisenä läpi vuoden, niiden lajien parissa minkä parissa olen pystynyt. Ja lopulta juoksutauko olikin varsin lyhyt (noin kuukausi), vaikka silloin keväällä se tuntuikin ikuisuudelta. 

Tämä vuosi on kuitenkin osoittanut, miten rakas harrastus juoksu minulle on. Haluan tehdä oikein asioita ja huolehtia kehosta, jotta voin jatkaa vielä vuosikymmeniä. Huolehtiakseni kehostani halusin testiin, jossa kartoitettaisiin kehon tasapaino, liikkuvuus ja liikehallinta. Haluaisin löytää erityisesti ne heikkoudet, joita minulla on ja saada yksilöllisen harjoitusohjelman, jolla vahvistan kehoani entistä vahvemmaksi, liikkuvammaksi ja tasapainoisemmaksi. Puijon Mahti-seurakaverini Lotta on omalla esimerkillään osoittautunut, että aktiivisella kuntouttamisella voi nousta vaikeistakin olosuhteista. Hän loukkaantui itse pahoin pyöräonnettomuudessa, jossa hän mursi mm. lapaluunsa. Nyt sitkeän ja sinnikkään kuntoutumisen jälkeen, hän kävelee mm. käsillään joka on uskomaton osoitus sinnikkäästä harjoittelusta, joka on tehnyt upeasta naisesta entistäkin vahvemman. Nyt hänen perustaessaan oman toiminimen, hakeuduin hänen Pro Method-testaukseensa, jossa kartoitettiin mm. linjauksia, liikkuvuutta, lantion hallintaa, corea jne. Testissä ei löytynyt mitään hälyttävää juoksun kannalta. Rintaranka on jäykkä, joten siihen liikkuvuutta enemmän.


Sain testauksien perusteella ohjelman, jossa keskitytään havaittuihin asioihin. Yksinkertaistettuna: pakaraan lisää potkua, rintarankaan liikkuvuutta ja dynaamista liikkuvuusharjoittelua kehon kireyksiin. Vaikean vuoden jälkeen myös Lotan sanat saivat melkein kyyneleet silmiin: "Erittäin otollinen kehon tasapaino lajin jatkamiseen ja siinä kehittymiseen, Coren pito on todella optimaalinen vaikka kuinka pitkille matkoille"

Tästä on siis hyvä jatkaa kohti ensi vuotta ja uusia haasteita. Tähän samaan syssyyn sattui myös mahdollisuus osallistua tutkimukseen, jossa selvitetään onko pelkästään sillä, että suussa purskutellaan hiilihydraattijuomaa vaikutusta suorituskykyyn. Osallistun siis koekaniiniksi, ja tähän tutkimukseen sisältyi alkutestaus, mm. maksimaalisen hapenottokyvyn testaus. En ole vastaavaan koskaan ennen osallistunut. Testi tapahtui polkupyörällä, jossa kahden minuutin jälkeen nostettiin aina vastusta siihen saakka kunnes ei enää pystynyt pitämään pyöritysnopeutta, ts. maksimi sen suhteen saavutettu. Sain ensikertaa tietoon myös aerobisen ja anaerobisen kynnyksen (pyörällä). Näihin voi arviolta lisätä 5-10 pykälää juoksuun päälle. Vastaava olisi kiva kokeilla joskus myös juosten. Olin ehkä hivenen hämmentynyt testauksen jälkeen. Olin pelännyt, että testi olisi paljon pahempi. Lopulta testi on varsin lyhyt. Olin ehkä hivenen hämmentynyt testin jälkeen, etten edes älynnyt kysyä, että mikä se maksimaalinen hapenottokyky oli. No niistä myöhemmin. Sinänsä sopivaan hetkeen tuli tämä testi, tähän vuoden loppuun ennen "uuden kauden" käynnistymistä.


Toimikoon nämä testaukset nyt lähtölaukauksena ensi vuoden haasteisiin. Huomaan selkeästi, että juoksu-ja harjoittelukipinä lähtee taas nousemaan, kun lähestytään loppuvuotta. Toivon, että vuosi 2019 on ehjä harjoitteluvuosi ja saan kokea upeita hetkiä liikkumisen parissa, ja eritoten säilyttää sen liikkumisen ilon. <3 

Ihanaa itsenäisyyspäivää kaikille!


Kommentit