Mitä oivalluksia pakkaan tältä vuodelta elämän rinkkaan mukaan?

Välitsekkaukset on minun juttu. Oli kyse sitten töistä tai omasta elämästä. Ensihoidossa työskennellessäni minulle tyypillistä oli tehdä välibriiffejä: pysähtyä hetkeksi katsomaan kokonaisuus ennen astumista seuraavaan vaiheeseen. Tämänkaltainen toimintatapa on jäänyt myös nykyiseen työhöni.. Myös omaan elämään.
Välillä arki rullaa samaa rataa, kuukaudet vierivät toisensa jälkeen, ilman hetkeä jolloin selkeästi pysähtyy. Koin muutama vuosi sitten tietynlaisen uupumuksen, jonka jälkeen olen tullut yhä tarkemmaksi omasta hyvinvoinnista ja myös koko elämän kokonaisuudesta. Aika ajoin on niiin hyvä pysähtyä ja kysyä itseltään: mitä minulle kuuluu. 

Tukeeko arjen palikat omaa hyvinvointia ja niitä tavoitteita, joita kohti kuljet. Onko kuukaudet sisältäneet asioita, joista nautit. Oletko jäänyt kaipamaan jotakin? Oletko antanut riittävästi aikaa niin itsellesi kuin puolisollesi ja/tai perheellesi. Oletko onnellinen?

Näitä kysymyksiä kysyn itseltäni. Teen "välibriiffejä" erityisesti silloin kun olo tuntuu kuormittavalta. Pysähdyn nopeasti miettimään, jotta löydän mistä kuormitus johtuu. En halua enää juosta vuosi toisensa jälkeen oravanpyörässä taikka syyttää olosuhteita huonosta olostani. On asioita, joihin voit vaikuttaa, ja on asioita joihin et voi vaikuttaa. Käytän mieluummin aikani ja energiani siihen osa-alueeseen johon voin vaikuttaa, sen sijaan että valittaisin niistä asioista, joille en voi mitään. Tärkeitä oivalluksia elämän varrelta.
Palatakseni tähän välibriiffiin, kuluneeseen vuoteen. Selailin kuvagalleriaa, hymy huulilla ja kyynelkin silmäkulmassa. Tämä vuosi on sisältänyt tunteiden värikirjoa. Onnellisia hetkiä, haastavia terveysongelmia ja myös huikeita elämyksiä.


Olin miltei unohtanut..
Etelä-Suomen lumettoman tammikuun ja suloisen retken siskon ja hänen tyttärensä kanssa. Olin onnekkaasti opintovapaalla, ja pääsin hetkeksi tyystin oravanpyörästä. Opintovapaa oli yksi parhaimmista päätöksistä!


Hurjan lumisen talven Kuopiossa. Umpihangessa tarpoamiset ja kauniin auringonlaskun. 


Huikean viikonlopun ystäväni kanssa, jonka vietimme urheillen. Teimme mm. piiitkän hiihtoretken upeassa pakkassäässä.


Kevättalvella vaivanneet jalkaoireilut.  En voinut tehdä sitä, mitä rakastin ja se söi henkistä puolta. Pääsääntöisesti pysyin positiivisena, mutta välillä suorastaan vit*tti ja kovaa. Juoksua harrastavalle ja kestävyysliikkujalle on to-del-la rankkaa, jos ei voi juosta. Se on vain niin. Toisten kannustavat sanat "onhan elämässä muutakin", eivät siinä hetkessä juuri helpottaneet. Vaikka ymmärrän toki, että hyvää he vain tarkoittivat. Kun jostain rakkaasta asiasta joutuu luopumaan, ei se ole kevyttä kauraa. Tänä aikana tuli jälleen todettua: Juoksu on minulle muutakin kuin juoksua: oma terapiahetkeni. Pitkän perjantain kynnyksellä maatessani magneettitutkimuksessa pohdin sitä, että mitähän kaikkea ihmiset kelaa. Ei nämä ole pikkujuttuja, vaikka olikin kyse "vain" nilkkaongelmasta. Mitä siinä hetkessä, kun kyse alkaa olla oikeasti elämästä. Hiljaiseksi ja nöyräksi vetää.


Sen innostuksen hetken, kun olet ystävien kanssa saapunut Kuusamoon ja seuraavana päivänä on edessä polkujuoksukisa hankalan kevään jälkeen.


Pitkän juoksulenkin korpimetsässä. Oli kuuma kesä, shortsikelit ja onnesta piukeana siitä, että Minä juoksen. Minä juoksen. Minä juoksen. KIIIITOS. <3


Ne lukuisat luonnon lumossa vietetyt hetket. Yöt riippumatossa, kävelyt, retkeilyt ja sen tavattoman upean kesän, joka meillä olikaan.

Yhteiset työmatkat. Sitä tavallista arkea, mutta tärkeitä hetkiä.Ja yhden unelmien täyttymyksen. Polkujuoksuvaelluksen Alpeilla, lumihuippuisten vuorien ympäröimänä. Kaikki ne piiiiiiikät tuntien kestävät nousut, ja myös ne ihastuttavat loivat laskut joissa sai tuntea todella elävänsä.Syysretket.  Ihanat hetket ystävien kanssa luonnon sylissä ja erityisenä ihanuutena tähän vuoteen ensitapaaminen upeiden bloggaajakollegoiden kanssa. Niin tavattoman ihana luonnon päivä upeiden naisten seurassa.

..ja ne marraskuun pimeät päivät. Valottomuuden, mutta ei ilottomuuden.

Kulunut vuosi on sisältänyt paljon kaikkea hyvää, paljon oppia ja oivalluksia. 

Jos sinun pitäisi nimetä TOP 3 -oivallusta, jotka kirjoitat elämän ohjekirjaasi tästä vuodesta: mitä ne olisivat? 

Minä voisin kirjata seuraavanlaiset ohjeet: 


1. Opintovapaa, sapattivapaa, what ever. Se kannattaa.
2. Luota itseesi, usko mahdollisuuksiisi. Olet vahvempi kuin uskot. Älä luovuta beibi.
3. Tee asioita oman hyvinvoinnin eteen. Nuku riittävästi, vietä aikaa luonnon lumossa. Tee asioita jotka tukevat sinun hyvinvointia. Kukaan ei tee sitä puolestasi.

ja neljäs - uskalla unelmoida. Voit jonain päivänä havahtua siihen, että omat valinnat ovat edesauttaneet sitä,  että elät unelmaasi. <3Tähän loppuun haluan lainata ystäväni Saaran sanoja hänen blogitekstistään "Ikä lukuna vai kokemuksina". 
 "On olennaista kirkastaa itselle tärkeät asiat aika-ajoin ja toimia niiden suuntaisesti. Toimia päivittäin. Ei sitten kun. Mutta ei vain tavoitteiden saavuttamisen takia vaan matkan itsensä takia."

Levollista loppuvuotta!

Ps. Millainen on ollut sinun tämän vuoden elämän tarinasi? Mitä pakkaat mukaasi tältä vuodelta? Jaathan palan tarinaasi blogin kommenttiosioon.

Kommentit

 1. Voi miten hieno kirjoitus taas kerran!

  Olen miettinyt viime päivinä paljon kulunutta vuotta ja pohtinut, mitä kirjoitan blogiin tämän vuoden yhteenvedossa. En voi kirjoittaa vain juoksuvuodesta, sillä helmikuun alussa tullut ero teki tästä vuodesta niin erikoisen, että se vaikuttaa kaikkeen. Ja samalla tuntuu, että juoksu oli ehkä se tärkein juttu, miten selvisin erosta, joten nämä asiat kietoutuvat päässäni ennen kokemattomalla tavalla. Kirjoitan varmasti omaan blogiin vielä aiheesta, mutta nyt mietittynä TOP 3 oivallusta:

  1. Olen vahvempi kuin uskoinkaan. Voin luottaa itseeni.
  2. Juoksu opettaa valtavasti myös elämästä. Juoksu <3
  3. Muutos saa näkemään asioita eri kulmasta. Ja lopulta se on aina hyvä asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anne, ja kiitos kun jaoit elämän tarinaasi. Kommenttisi kuvastaa sitä, kuinka me olemme kokonaisuus, ja eri elämän asiat vaikuttavat voimakkaasti elämän polkuumme, eritoten jos muutos elämässä on noin ravisuttava kuten esimerkkisi. Voimia siis hurjasti tähän elämän muutokseen, ja voin kuvitella kuinka juoksu on helpottanut prosessoimaan. Levollista joulun odotusta! <3

   Poista
 2. Hienoa pohdintaa taas kerran <3
  Kulunutta vuotta on mulla dominoinut yhden elämänmuutoksen vaikutukset koko perheeseen, niin hyvinvointiin kuin ajankäyttöönkin. Uusia oivalluksia ei vuoden mittaan ole tullut, mutta olen pyrkinyt elämään entistä vahvemmin ohjenuorani ”juokse aina kun voit” mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Poppis! Ohjenuorasi toimii varmasti eritoten vaihtelevissa elämäntilanteissa. Levollista joulun odotusta sinullekin Poppis. <3

   Poista
 3. Elämäni on muuttunut tänä vuonna ihan totaalisesti. Tai raju muutos alkoi jo vuosi sitten syksyllä, jolloin jouduin sanomaan jäähyväiset rakkaalle hevoselleni. Samalla jouduin sanomaan toistaiseksi jäähyväiset myös elämäntavalleni, jonka tahdin määräsivät kotitallissa asuvat hevoset. Voi elämä miten hankalaa luopuminen olikaan! Mutta tiedän, että uusien hevosten aika tulee vielä, kun aika on siihen kypsä.

  Mutta mitä tänä vuonna tapahtui... Olen kasvanut henkisesti niin paljon ja olen löytänyt itsestäni rajattoman määrän rakkautta. Minusta tuli äiti maailman ihanimmalle tytölleni. Nyt elämääni tahdittaa tuo rakas tomera 7kk typykkä, jonka kanssa opin joka päivä jotain uutta. Äitiyden myötä olen myös joutunut luopumaan joistain minulle tärkeistä asioista, mutta tiedän että niillekin löytyy vielä tulevaisuudessa aikaa. Tällä hetkellä minun tärkein tehtäväni on olla läsnä lapselleni.

  Mutta mitkä ovat 3 tärkeintä asiaa jotka olen tänä vuonna oppinut :
  1. Ole läsnä, elä hetkessä ja rakasta
  2. Nuku aina kun voit jos sinua väsyttää ja siihen on mahdollisuus. Syö hyvin ja liiku päivittäin.
  3. Ota aikaa myös itsellesi. Puolen tunnin kävelylenkki metsässä koiran kanssa saa ihmeitä aikaan. Ja kesällä pelkästään se että sain viedä rauhassa pyykit ulos kuivumaan, teki niin hyvää.
  4. Neljäntenä voisin vielä lisätä, että vietä aikaa niiden ihmisten kanssa joista pidät ja joiden kanssa saat oikeasti olla oma itsesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi miten isoja elämän muutoksia siellä on, niin isoja menetyksiä kuin aivan ihastuttavia elämän mullistuksia. Pieni typykkä. <3 Taatusti siis vuoden aikana tunteet liikkuneet laidasta laitaan. Ihania oivalluksia, soveltuu varmasti lapsiarkeen kuin meille kaikillekin muistutukseksi elämän perusasioista. <3 Kiitos kommentistasi Sari ja oikein levollista joulun odotusta!

   Poista

Lähetä kommentti