Juoksu helteellä

Jos saisin valita ihanteellisen juoksusään, se olisi muutaman asteen lämpötila, syksyn raikkaus.
Jos saisin valita ihanteellisen kesäsään, olisi se ihana kesän lämpö ja auringonpaiste. 

Siispä ihanaa, että on lämmin. Tosin juoksun kannalta se ei ole niin ihanaa. Joinakin kesinä juoksu on jäänyt vähemmälle juuri lämmön vuoksi. En ole tietoisesti yrittänyt opetella sitä, miten kroppa käyttäytyy helteessä. No olen joutunut sitä kuitenkin oppimaan. Aika monta kertaa jonkin sortin nestehukasta kärsineenä.



Hyvin vahvassa muistissa on yhä nämä kerrat: Helteinen puolimaratonin Tampereella, jonka jälkeen olo oli todella huono. Viime kevään Karhunkierroksen, jonka aikana tuli nestevajauksen oireita. Viime kesän Repovesi Trail Runin, jonka jälkeen olo oli suorastaan krapulainen. Nuuksion ultramaratonin, jonka jälkeen makoilin jalat katossa, kun pyörrytti niin kovin. Lisäksi viime alppireissun kunnon nestevajauksen rinnettä  ja muutenkin koko reissun kestäneet helteet!

Huh, ei mitään ihania hetkiä. Kaikki oireet ovat kuitenkin korjaantuneet pääsääntöisesti sillä, että olen juonut vettä, vichyä tai urheilujuomaa ja syönyt riittävästi ruokaa. Olen melko varma, että osa näistä olotiloista olisi ollut vältettävissä jo suoritusta edeltävästi ja sen aikana tehdyillä toimilla. Monestikin näiden juoksujen jälkeen olen todennut: liian vähän nestettä, liian vähän suolaa, liian vähän energiaa. Näiden lisäksi helle ei ole kovin hyvä yhtälö.



Helteellä juokseminen vaatii harjoittelua. Olosuhteet on yksi treenattava osa-alue valmistautuessa esimerkiksi johonkin kisaan tai pitkäkestoiseen koitokseen. Olipa kyseessä sitten rinkkavaellus, maraton tai sitten juoksuvaellus! Viime kevään mentorointitapaamisessa kävimme läpi harjoittelun eri osa-alueita. Ympyrästä löytyi lukuisia muitakin asioita, kuin ne "perinteiset" treenit.  Ja näin kuuluukin, koska kokonaisvaltaisessa harjoittelussa/valmistautumisessa on kyse paljon muustakin; olosuhteista, mentaalipuolesta, ravinnosta, nesteytyksestä, unesta, varusteista  jne.

Vaikka edelleen harjoitteluni on pitkälti fiilispohjaista, on treeneissä kuitenkin joku merkitys / tavoite. Isona tavoitteena tämän kevään/alkukesän harjoittelussa on ollut tottua olemaan jalkojen päälle, liikkua mäessä ja oppia juoksemaan rennosti alamäkiä. Kevään/kesän harjoittelua on rytmittänyt pitkät polkujuoksulenkit, sauvatreenit mäessä (sauvoen ylös, juosten alas) ja reippaat sauvakävelylenkit. Lisäksi joitakin jumppia ja lihaskuntoharjoitteita. Lisäksi harjoitella syömistä/juomista, liikkumista erilaisissa olosuhteissa. Ja miten mahtava Suomi. Melkolailla kuukauden sisään on saanut harjoitella niin lumessa ja helteessä! :D

Toukokuun 3.päivä

Kesäkuun 3. Päivä

Vilaisin eilisaamuna lämpötilaa aamusta, +24 - täydellinen sää harjoitella hellejuoksua. Pakkasin mukaan vettä ja urheilujuomaa, suolatabletteja ja energiageelejä, banaania, suklaata ja salmiakkia. Ajoin auton Puijon laelle, joka toimi huoltopisteenä. Tarkoituksena oli tahkota mäkiä ainakin pari tuntia, alkuun loivemmassa ja pidemmässä mäessä, jonka jälkeen vielä puijon rinnettä muutaman kerran. Reippaasti alas, sauvakävellen ylös. 




Koko tämän treenin ajan keskityin siihen: Juonhan riittävästi, syönhän riittävästi, onhan minulla auringonpaisteessa lippis päässä. Toki jouduin vain osan aikaa olemaan suorassa auringonpaahteessa, jossa lämpötila kiposi varmasti lähemmäs +40, koska jo varjossa oli miltei +30. Treeni tuntui koko ajan hyvältä. Oli kuuma ja hikistä hommaa, mutta olo oli hyvä. Kolmen tunnin treenin päätteeksi kipusin vielä Puijon portaat ylös ja mietin, että nyt oli onnistunut treeni. Edelleen hyvä olo kokonaisvaltaisesti eikä edes portaat hapota. Mahtavaa! Olen jotain oppinut!



Toki täytyy muistaa, että helle on kova rasitus kropalle ja silloin on todella tärkeää kuunnella itseään. En suosittele ensikertalaisille tämänkaltaista treeniä! Mutta hellejuoksua voi harjoitella hyvin paljon
lyhyemmälläkin lenkillä, ehkäpä erityisesti jos kesän aikana on tulossa puolimaraton tai maraton, niin näitä kuumempiakin kelejä on hyvä harjoitella. Jos juuri sinä odotettuna kohokohta-päivänä paahtaakin kunnolla.

Mutta olipa kyseessä minkäpituinen lenkki tahansa: tässä omat vinkkini hellelenkille, sanottaisko niin että kantapään kautta opittua.

- Juo säännöllisesti - vettä ja urheilujuomaa(suoloja!!)
- Auringon paahteessa suojaa ehdottomasti pää!!
- Käytä aurinkorasvaa!
- Kastele lippis välillä ja viileytä siten kehoa
- Syö säännöllisesti energiaa vaikka ei tekisi mieli!
- Jos tulee huonoa oloa, vilun väristyksiä: Mieti - oletko juonut riittävästi, milloin viimeksi olet ottanut energiaa, tarvitseeko esim. suolatablettia? Toimi heti! Juo ja syö! Rauhoita menoa, mutta älä pysähdy (ainakaan jos olet yksin metsässä..)




Lisäksi tietysti on tärkeää huomioida, että onhan jo ennen lenkkiä syönyt/juonut riittävästi, ja lenkin jälkeen. Välttämättä hellelenkin jälkeen ei tee kovin paljoa mieli syödä mitään, ja tämän jälkeen voi tulla huono olo. Itsekin huomasin eilen, että parin tunnin päästä lenkin jälkeen olo tulikin vähän huonoksi. Söin kyllä juoksun jälkeen, mutta se määrä ei ollut riittävä. Huono oli johtui yksinkertaisesti siitä, että en ollut syönyt riittävästi ruokaa. Söin ison annoksen kanawokkia, jonka jälkeen olo normalisoitui. Eli usein kroppa kyllä kertoo näillä oireiluilla, että jokin on pielessä. Ensimmäiset toimet: juo, syö ja lepää - jos ei auta, niin toista tätä rataa. Seuraa sitä, milloin pitää mennä vessaan ja onko virtsa normaalin väristä. Näillä keinoilla helteitä kohti! :)


Ps. Toki vaihtoehtoinen toiminta hellesäälle voisi olla myös lähteä rannalle makoilemaan riippumatossa. Taidan tänään toteuttaa tämän vaihtoehdon! :)

Ihania kesäpäiviä kaikille! 
Ps.Olisipa kiva kuulla, millaisia kokemuksia teillä on hellejuoksuista.  Kommenttia kehiin.

Kommentit