Kymmenen treenifaktaa minusta

Bongasin Hillan ja Karkin blogista kivan postauksen, jossa he kertoivat kymmenen treenifaktaa itsestään. Taidan kopsata tämän idean. Näitä juttuja on kiva lueskella, erityisesti on mielenkiintoista kuulla ihmisten treenitaustoja. Monet ovat liikkuneet ja urheilleet koko ikänsä, toisille liikkuminen on tullut kuvioihin vasta aikuisiällä. Minä sijoittaudun varmastikin johonkin tähän väliin. On monia, jotka ovat aloittaneet tavoitteellisen liikkumisen vasta aikuisiällä, joka myös inspiroi. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. ja oikeastaan iän karttuessa yhä tärkeämpään rooliin liikkuminen ja lihaskunnon/tasapainon ylläpitäminen tulee.

1. Treenitaustani

Lapsena minulla ei ollut mitään tiettyä harrastusta, mutta yläasteelle siirryttäessä aloin pelaamaan sählyä, joka sytytti minussa liikkumisen ilon. Meidän joukkueen harjoitukset eivät olleet kovin tavoitteellisia ja tekemisessä korostui ilo. Myöhemmin nuoruus- ja aikuisiällä joukkueen tekemisessä ja harjoituksissa oli jo enemmän ideaa :) Pelasin salibandya eri joukkueissa vuoteen 2013 saakka. "Salibandyurani" päättyi nilkan nyrjähdykseen. Tuolloin pakollisena lepoaikana ymmärsin, etten enää nauttinut pelaamisesta samalla tavalla. Salibandy sai jäädä. Juoksu ja muut kestävyyshäröilyt kiehtoivat enemmän. Pitempien matkojen juoksemisen aloitin vuonna 2009, jolloin juoksin ensimmäistä kertaa puolimaratonin. Mutta oikeastaan vuotta 2012 voisi ajatella starttina kestävyystouhuihin. Siitä alkaen on tullut lajikokeiluja lisää, aloin retkeilemään ja pikkuhiljaa matkat ja kestot ovat koko ajan pidentyneet. Näiden vuosien aikana myös lihaskunto on vahvistunut merkittävästi - mainittakoon, että opiskeluaikaiset ensimmäiset kuntotestin tulokset (v.2005) olivat heikot. Enää ne ei ole. :) Olkoon tämä treenitaustani osoitus siitä, että liikkumisen ilo vie pitkälle ja motivaatiota ei tarvitse kaivella. Näiden asioiden äärelle on todellakin välillä hyvä pysähtyä, jotta näkee millaisen tien on jo kulkenut! Vaikka parin tunnin lenkeistä on tullut tätä nykyä "perussettiä", sitä se ei ole aina ollut. Tähän hetkeen on kuljettu monen askeleen kautta! Kiitos keholle! 2. Treeni-inhokkini 

Yläkropan treeni. Mistähän kaivaisin tähän samankaltaisen motivaation? Tämä on mulle sitä pakkopullaa.

3. Ennätykseni

v.2016 Maraton: 3:54:45, v.2017 Puolimaraton: 1.40:27: v.2017 Pisin juoksemani matka: 73km. 
Paras sijoitus taitaa olla Tampereen Countryside-puolimaratonilla, jolloin olin kolmas. Tahko vuorijuoksu-puolimaratonilla neljäs.. ja ai niin - viime kesänä voitin Repovesi Trail Runin naisten sarjan. Osallistujia oli kaksi, hihi.:)

4. Motivaatio nyt

No aivan huipussaan. Olen viime vuosina saanut yhdistää itselleni kaksi tärkeää asiaa: juoksun ja vuoret. Juoksun vuorilla. Muutaman viikon päästä olen lähdössä elämäni toiselle polkujuoksuvaellukselle Alpeille. Olen niiiin innoissani! Lisäksi parin viikon takainen varsin extempore-Karhunkierros innosti ajatukseen myös lappujuoksuista, ja yritän saada paikan Vaarojen maratonille. 


 

5. Tavoitteeni 

Heinäkuun alppipolkujuoksuvaellus on rytmittänyt tämän kevään harjoitustani. Tavoitteenani on ollut tottua olemaan jalkojen päällä, ja erityisesti oppia juoksemaan rennosti alamäkiä. Määrällisesti treenitunteja on tullut aika paljon, mutta harjoitukset ovat olleet pääsääntöisesti pitkäkestoisia ja pk-tasoisia. Teho-tai vauhtiharjoitukset on ollut ehkä vähän liian minimissään. Mutta ehkä sitten alppien jälkeen etsimään vauhtia. :) 

6. Suhtautumiseni harjoitteluun 

Tätä postausta varten selailin muutamia omia blogipostauksia taaksepäin. Tämä ajatus vuodelta 2014 on säilynyt tähän päivään saakka. 

"Kannattaa heittäytyä uusiin haasteisiin. Säilyttää tekemisessä rento ote ja nauttia matkan teosta. Tavoitteet vievät eteenpäin, mutta ne ei saisi olla pelkästään itsetarkoitus. On todella tärkeää, että nauttii treenaamisesta ja siitä mitä tekee. Ei vertaa itseään toisiin, vaan uskoo itseensä ja uskaltaa mennä rohkeasti eteenpäin, askel askeleelta. Minulla on mielestäni rento, mutta päämäärätietoinen ote kohti uusia seikkailuja! Tärkeintä on, että nauttii siitä, mitä tekee!"

Aivan mahtavaa. Tavoitteet antavat suunnan harjoittelulle, mutta tärkeintä että säilyy liikkumisen ilo. Tärkeintä kuunnella kehoa ja suunnitella harjoitukset huomioiden myös muut elämän osa-alueet. 
7. Inspiroidun 

Inspiroidun seikkailuhenkisistä ja luontorakkaista ihmisistä. Arvostan myös liikkujia, jotka painottavat kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin merkitystä. Ei aina sata lasissa, vaan kehoa kuunnellen. 

Inspiraation lähteinä on vuosien aikana ollut mm.
 • Hyvä ystäväni Saara: instagram: @sarsiban - kovan luokan urheilija ja urheilijapsykologi. Erityisen paljon olen oppinut häneltä psyykkisestä puolesta. 
 • Endorfiinimetsästäjä - ihana, luontorakas bloggaaja, joka nukkuu öitä riippumatossa ja somen perusteella näyttää elävän juuri omannäköistä elämää, ilmeisesti tällä hetkellä Islannissa.
 •  Hanna-ystäväni, joka kirjoitti myös Sporttaillaan-blogia. Hän inspiroi minut polkujuoksun pariin: KIITOS!!
 Toki myös lukuisat bloggaajat, joita nyt vain muutaman mainitakseni: (näihin kaikkiin olen saanut tutustua myös in real life - parasta!!!)
 •  Karkki - Candy on the Run,  Karkki kirjoittaa paljon kehon kuuntelun merkityksestä ja liikkumisen sovittamisesta elämäntilanteeseen. Ihana inspiroiva kahden lapsen äiti. 
 • Poppis - Pikkuliten, moninkertainen maratoonari, joka kirjoittaa taitavasti juoksusta ja juoksun vierestä. Ihanan positiivinen pakkaus.
 • Raita - Lenkillä pilkkujen kanssa, tavoitteellisesti treenaava juoksija kohti aina uusia haasteita, Raita treenistatistiikkaa on mielenkiintoista seurata, sieltä löytää hyviä vinkkejä harjoituksille itsekin.


8. Identiteetti

Pidän itseäni luontorakkaana kestävyysliikkujana. 

9. Some

Väyläni jakaa liikkumisen iloa ja rakkauttani luontoon, inspiroida ja inspiroitua.  


10. Haaveeni

Nauttia liikkumisen ilosta läpi elämäni. Elää tässä ja nyt, nauttien luonnon kauneudesta ja upeista uusista elämyksistä. :) Haaveilen vuorien valloituksesta, avovesiuinnista yöttömässä kesäyössä ja retkeilystä Uudessa-Seelannissa. <3

Ihastuttavaa viikonloppua kaikille! 


Kommentit

 1. Jee, olipa kiva lukea sultakin näitä! <3 Haleja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, nää on kyllä kivoja postauksia! Ihastuttavaa juhannusviikkoa sinne <3

   Poista
 2. Ompas ihana, inspiroiva ja hyväntuulinen blogi - juuri sellainen, jollaista olen kaivannut! :) Olen nyt 26 vuotiaana juoksemassa elämäni ensimmäistä puolimaratonia, ja pari vuotta aikaisemmin olen löytänyt vaeltamisen ilon. Ehkäpä itsekin innostun yhdistämään nämä kaksi, juoksemisen ja vuoriston, mutta katsotaan nyt ensin se puolikas... :D Sivusto lisätty kirjanmerkkeihin! :) Ihanaa kesää! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hykertelen hyväntuulisena kommentistasi - mukavaa, että löysit blogiini! Hurjan paljon tsemppiä puolimaratonille ja nautinnollisia hetkiä luonnon lumossa. Sitäpä ei koskaan tiedä, mihin polku lopulta vie. Askel kerrallaan eteenpäin juoksun ilosta ja luonnon kauneudesta nauttien! Ihanaa kesää myös sinne!

   Poista
  2. Kiitos! :)

   Poista
 3. Olipa ihana teksti! Ja hei, kiitos maininnasta! <3 On kauhean hienoa, että mekin, melko erilaiset treenaajat voidaan antaa toisillemme inspiraatiota. Nautinnollisia harjoituksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinpä - inspiraatiota on ilo jakaa! :) Samoin sinne treeni-intoa kohti maratonia!

   Poista
 4. Tämä oli kiva postaus! Taidankin tehdä oman listan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kivaa, kävinkin lukemassa sinun juttusi juuri. Tämänkaltaisia juttuja on kyllä kiva lukea. :)

   Poista
 5. Ihana Satu <3 Mahtavaa että olen saanut toimia sinunlaisen inspiraatiolähteen innoittajana myöskin :)

  Olipa mukava lukea muutoinkin tätä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän aikaa sitten luin vanhoja blogipostauksiani ja ensikosketuksia polkujuoksuun. Olitte Tiinan kanssa menossa vaarojen maratonille ja muistan seuranneeni teitä innolla! :) Ihanaa kesän jatkoa Hanna - toivottavasti meillä on vielä useita yhteisiä seikkailuja edessä!

   Poista

Lähetä kommentti