Ylihuomenna puolimaraton - viime hetken vinkit ja fiilikset

Havahduin juuri tuon kaiken swimrun-pöhinän ja siihen liittyvien varustepohdintojen jälkeen, että ylihuomenna olisikin jo aika laittaa uudestaan lappua rintaan ja lähteä juoksemaan tämän kesän ensimmäistä puolimaratonia. Osallistun Tampereella ensi kertaa järjestettävään Tampere Countryside Marathonille*, joka tarjoaa vaihtelevaa maastoa ja alustaa perinteisten asfalttimaratonien rinnalle. Matkavaihtoehtoja on 12 km myllynlenkki, puolimaraton ja täysmaraton. Itse starttaan puolimaratonilaisten joukossa.

Olen juossut paljon pitkiä lenkkejä viime vuosien aikana, ja tällekin vuodelle puolimaratonin mittaisia lenkkejä on kertynyt lukuisia, mutta kesäkuun pohjekipuilut ja heinäkuun helteet (vai mitkä lie) ovat pitäneet juoksumäärät kyllä minimissään, ja lauantaina lähdenkin juoksemaan kesän ensimmäistä juoksupitkistä.. Toki poluilla on tullut koluttua hyvinkin pitkään, mutta kuitenkin perinteikkäämpi puolimaraton eroaa polkujuoksusta ainakin vauhdin osalta. Vauhtikestävyystreenejä olen juossut varmaan viimeeksi toukokuussa.. Ja vauhtikestävyystreenithän olisi niitä omimpia valmistamaan juuri puolikkaalle. Mutta ei hätää - juoksutapahtumiin voi lähteä ihan vain fiilistelemään ja nauttimaan uutukaisesta tapahtumatunnelmasta. Katsotaan sitten lauantaina mikä on juoksufiilis ja hyvältä tuntuva juoksuvauhti. Oman lisänsähän tuo mahdollinen heinäkuun hellepäivä, joka kannattaa huomioida jo nyt valmistautuessa matkaan. 

Lauantain puolimaraton tulee olemaan minun kuudes puolimaraton ja kahdestoista urheilutapahtuma johon osallistun, joten kisavalmistelut ovat jo suht tuttua, joten ajattelin koota tähän muutaman muistutuksen niin itselleni kuin toisillekin.


Riittävä nesteytys
Lauantaina saattaa olla hellepäivä, ja tänäänkin hellettä piisaa, joten nesteen tarve lisääntyy. Helteessä juokseminen on kova koetus kropalle, ja nesteytys on erittäin tärkeää. Itse juon vettä ja urheilujuomaa, jossa on suoloja. Kannattaa laittaa vettä ja juomaa pulloihin, jolloin tulee myös varmistettua että tulee juotua riittävästi.

Puolimaratonin aikana en tule ohittamaan yhtäkään juomapistettä, vaan huomioin riittävän nesteen saamisen myös juoksun aikana. 

Syö hyvin 
En itse tarvitse puolimaratonille erityistä hiilihydraattitankkausta, koska syön monipuolisesti koko ajan. Tärkeää kuitenkin huomioida, että syö riittävästi ennen juoksua, jotta on puhtia pohkeissa. Tarvittaessa nappaa matkaasi mukaan myös lisäenergiaa, jos olet niitä käyttänyt. Itse otan mukaan pari geeliä spibelttiin, mutta en välttämättä niitä tarvitse.  

Kevyt vaatetus
Joskus sitä on sortunut laittamaan ihan liikaa päälle. Tosin kesällä on ehkä luontaisempaakin ajatella, että pärjää topissa ja shortseissa. Näissä vermeissä pärjää myös syksyllä, joten en suosittele pitkiä vermeitä päälle - vaikka sataisikin, koska juostessa tulee kuuma! Lippis/huivi kannattaa muistaa ainakin maratonille lähtiessä.
  
Hymyä ja hyvää tuulta
Rento mieli, hyvä fiilis ja hymy huulilla takaa juoksuelämyksen. Joten niillä mennään kohti lauantain puolimaratonia ja maalaismaisemia!:) 

 

Hurjasti tsemppiä kaikille! Nähdään Tampereella! Tulkaa nykäisemään hihasta, jos tunnistatte. Ketkä olikaan lähdössä matkaan mukaan? :) 

Heräsikö jotain kysymyksiä? Mitkä on sinun viime hetken vinkkisi puolimaratonille? Millaisin fiiliksin? Onko mukana ensikertalaisia?:) 

Ja vinkkinä vielä - vielä ehtii myös ilmoittautumaan, jos juoksu maalaismaisemissa alkoi houkuttelemaan. Käypä katsomassa juoksemaalla.fi

*Osallistumisoikeus saatu blogiyhteistyön kautta.

Kommentit

 1. Hyvää juoksua lauantaille ja muutenkin ihanaa viikonloppua teille kaikille! <3 Voi kunpa voisinkin olla mukana!! Tosin hellepuolikas ei kyllä houkuta, haha, mutta muuten olisi ihanaa fiilistellä yhdessä! :) Nauttikaa! xxx

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Karkki! Niin mieluusti ottaisin sut niin juoksukaveriksi kuin seuraksemme viikonloppuunkin. Oikein ihanaa viikonloppua sinne saaristoon. Ensi kerralla nähdään koko porukalla <3

   ..niin ja hellepuolikas, hmm herättää täälläkin mietteitä mutta jospa ei olisi ihan kolkyt astetta niin meno voisi olla siedettävää :D

   Poista
 2. Oi, toi kuullostaa kivalle tapahtumalle. Fanitan Tamperetta muutenkin, joten puolikas siellä ja maaseudun maisemissa olis loistava kombo. Ehkä ensi vuonna, toivottavasti tapahtuma saa jatkoa! :)
  t: Unnukka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kivaa päästä Tampereelle viikonlopuksi. En ole aikoihin käynytkään, joten kiva päästä mestoille. Uskon kyllä, että tapahtuma saa myös ensi vuonna jatkoa. Sen verran hyvältä pöhinältä vaikuttaa :)

   Poista
 3. Siis mitä? Onko huomenna tulossa hellettä? Minä olen ollut ihan siinä uskossa, että huomenna sataa vettä.. =) Mitähän siis huominen tuo tullessaan..? Toivon erittäin mahtavaa keliä ja onnistunutta juoksutapahtumaa kaikille osallistujille! =) Nyt lähden ostamaan eväitä huomiseksi.. Nähdään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin Suomen kesässä ei aina tiedä mitä tuleman pitää. Taisin kirjoittaa "saattaa tulla helle". ;) Nesteytys anyway tärkeää! :) Samaa toivon minäkin, semmoista hyväntuulista juoksutunnelmaa! Nähdään. :)

   Poista

Lähetä kommentti